tisdag, september 26, 2006

 

Riga libre



Bilden ovan föreställer frihetsmonumentet i Riga. Den 7 oktober skall det hållas parlamentsval i Lettland. Jag hoppas att det lilla utträdesförespråkande partiet EIROSKEPTIKI skall göra ett riktigt bra val, men hur det kommer att gå är högst osäkert. Det kan bli allt från katastrof till en otrolig framgång. Oavsett hur det går vore det en stor besvikelse för mig om partiet inte klarade av att ta sig in i parlamentet, men missnöjet med EU talar för att man kommer att lyckas ta sig in i parlamentet.

På torsdag reser jag bort och denna blogg kommer därför troligen att vara tyst den närmsta månaden. Det kan emellertid hända att jag tittar in på något internetcafé, men det kommer troligen inte att bli några texter. Resmålet är Rumänien. Rumänien kommer troligen att bli medlem av EU i början av nästa år och med största säkerhet kommer medlemskapet medföra att rumänerna får en nyktrare syn på EU. I dagsläget betraktas en EU-skeptiker som närmast sinnesförvirrad i Rumänien och anledningen är troligen utsikterna att kunna arbeta i västeuropa. Vad man glömmer är att en stor del av befolkningen inte har några utsikter att kunna arbeta i västeuropa och att priserna troligen kommer att stiga till följd av anslutningen.

Jag menar därför att det vore mycket bra för EU:s utveckling om Lettland begärde utträde och visade övriga Europa att det dels är möjligt att utträda och dels att man lever väl utanför EU. Att så är möjligt bevisar visserligen redan Norge, Island och Schweiz, men det hör till saken att inget land - förutom Grönland - någonsin lämnat EU.

Om rumänerna blir besvikna av vad anslutningen till EU verkligen kommer att medföra skulle möjligheten att begära utträde kunna bli en effektiv blåslampa i baken på eurokraterna att se till att EU:s problem åtgärdas. Eljest kan hela projektet riskera att kapsejsa. Om Lettland lämnar EU och ytterligare några länder inser vilka enorma fördelar som är förenade med ett EU-utträde kan sedan EES-avtalet bli grunden för ett helt nytt och mycket mera lösligt europeiskt samarbete.

Skulle emellertid ingenting hända i Lettland i oktober är jag mycket pessimistisk. Att bara försöka bromsa EU:s utveckling framstår inte som något konstruktivt bidrag till en bättre värld utan bara som den konservative kverulantens gnäll.

Det är nu det gäller och om det finns någon som orkar göra det skulle jag uppskatta om denne någon ville lägga in en kommentar på denna text så snart valresultatet från Lettland är klart. I så fall kan jag knalla in på något internet-café i Rumänien och se efter. Jag är nämligen lite osäker på hur lätt det är att förstå rumänska nyheter och det är tänkbart att svenska medier kommer att redovisa EIROSKEPTIKI:s resultat inom avdelningen övriga småpartier.


Comments:
Efter att ha studerat valresultatet fraan Lettland vid ett internetcafe i Tulcea i sydoestra Rumaenien faststaeller jag med stor besvikelse att Eiroskeptiki endast lyckats faa ihop 0,37% av roesterna i Lettland. Detta aer en katastrof och jag tror att vi kan gloemma alla droemmar om att kunna laemna EU.

haelsningar

Flavian

(som funderar paa att sluta blogga och skita i allt vad politik heter. Aer EU vad folk vill ha aer det vael inget att goera aat det.)
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?