torsdag, maj 03, 2007

 

Vem tjänar på konflikten mellan Ryssland och Estland?

Min personliga uppfattning om bråket i Estland är den att båda sidor har berättigade skäl att vara upprörda. Jag har stor förståelse för att estländarna är bittra över nästan 50 år av sovjetisk ockupation. Samtidigt har ju ryssarna rätt såtillvida att de hade en god anledning att avvärja hotet från det nazistiska Tyskland och att Estlands behandling av sina ryska undersåtar knappast är föredömlig.

I en konflikt mellan två parter behöver inte allt vara svart eller vitt. Det kan givetvis vara så att båda parter med rätta har något anföra mot andra parten.

Däremot finns det en mycket intressant fråga att ställa sig och den är vem som tjänar på konflikten och om det funnits krafter som velat provocera fram en konflikt i avsikt att vinna något. Då hör det till saken att det aldrig funnits något överväldigande stöd ens bland esterna för att flytta den numera världskända statyn. Av vilket skäl väljer då den estniska regeringen att företa en så uppenbart provokativ handling?

Jag kan tänka mig att den estniska regeringen satt igång hela detta spektakel i syfte att provocera fram en konflikt med Ryssland, dels eftersom man som medlem av EU och NATO bedömer att man kan "kosta på sig" att förolämpa den mäktiga grannen i öster, och dels därför att den estniska regeringen bedömt en konflikt med det hatade Ryssland vara ett smart sätt att stärka den egna ställningen i den inrikes opinionen. Det är ju allmänt känt att en yttre fiende får den egna befolkningen att sluta upp bakom en aldrig så bedrövlig regim. Se bara på Kuba.

Det allra sämsta med det som nu händer är emellertid att Vladimir Putins ställning i den ryska opinionen stärks. Detta bevisar än en gång att varje provokation av Ryssland från "västs" sida stärker just de krafter "väst" vill försvaga. Läs mer om konflikten på följande länk.

http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_15345408.asp

Comments:
Mycket intressant analys av situationen, som vanligt så är din blogg jätte roligt och informativ att läsa, tackar
 
Jag bor i Estland sedan flera år och har arbetat här sedan 1990. Alltså tror jag mig ha en hyfsat bra bild av vad som pågår. Vet inte hur ofta och länge du själv har varit här... (Att basera sin mening enbart på media och andrahandsuppgifter kan ju vara lite riskabelt) Jag kan bara konstatera att det finns en mycket stor majoritet i landet för att flytta på denna provokativa staty, som används propagandistiskt av rätt "skumma" intressen. Att flytta statyer har väl ett demokratiskt land rätt till lika väl som t ex Stockholms stad?! Eller ska man be Danmark om tillstånd först? Och esterna har faktiskt gjort det mycket värdigt! Det är väl knappast någon tvekan om vem som iscensatt det som hänt senaste veckan - eller? Det är en väl spridd myt (även Amnesty har tyvärr gått på den!) att den ryska minoriteten behandlas illa. Så är det inte! Tyvärr finns det nämligen en annan bild, som jag kan verifiera efter samtal med ryssar här. Många av dem vill ju inte att Estland ska existera, de flesta har inte lärt sig estniska på 30-40 år! Jag har t o m hört ryssar som säger: "Vi behöver inte lära oss estniska - vi är ju snart tillbaka". Själv är jag mest orolig över att vår naivitet ska kosta oss dyrt om några år. På denna sidan av Östersjön blåser det kalla vindar från öst och man kan på avstånd höra sovjetisk marschmusik...
 
Enligt en artikel i Dagens Nyheter finns det inte någon majoritet bland etniska ester för att flytta på statyn.

Jag känner mig långt ifrån säker på att den estniska regeringen medvetet provocerat fram en konflikt i avsikt att vinna opinionsmässiga poäng.

Att påstå att ryssar behandlats väl av det demokratiska Estland är nog en sanning med modifikation. Varför skall man för övrigt tvinga ryssar att lära sig estniska?

Betyder inte detta att esterna tagit ut en meningslös och kontraproduktiv hämnd på ryssarna?

Dessutom anser jag att ett folk som först kämpar sig till självbestämmande för att sedan skänka bort detta till Bryssel måste anses vara ett mindre begåvat folk.
 
Hej Flavian,

Först, en intressant blogg men jag måste dock förklara lite om hur läget egentligen är i Tallinn samt Estland.

Lite kort om mig, jag är en svensk med påbrå från både Estland och Ryssland och har bott i Estland i snart 4 år nu. Jag har vänner och bekanta som har både estniskt samt ryskt påbrå (och många blandade som jag).

Det du baserar din artikel på är att denna kris startades av en medveten provokation från "Estlands" sida och att man nu kunde "kosta på sig" detta då man nu är EU och NATO medlem.

Låt oss först se på detta lite objektivt. Ryssland har en ~100 gånger större befolkning än Estland för att inte tala om militära aspekter där jag inte har någon aning om hur maktbalansen förhåller sig. Estland är ett demokratiskt land med fria val, ett land med mycket hög tillväxt och numera en mycket låg arbetslöshet. Ryssland å andra sidan fängslar/mördar (kan ej styrka detta, men se på allt som hänt) all oposition, har en mycket hög tillväxt baserad till stor del på naturliga tillgångar samt stora klass skillnader.

Det finns absolut inget skäl till att Estland skulle "kosta på sig" en konflikt med Ryssland på grund av inrikespolitiska skäl och ett behov av en "yttre fiende". Det är ju näst intill befängt att ens antyda detta. Reformierakond som vann valen i Estland gjorde så mycket knappt men att göra det som hände har snarare en negativ inverkan inrikespolitiskt än någon slags konsolidering bakom en "yttre fiende".

Låt oss nu belysa det du kallar för "ryska undersåtar". Det finns inget sådant som kallas ryska undersåtar och ingen som behandlar ryssar i Estland på så vis. Det är sedan ett par år sedan ingen skillnad mellan en ests och en ryss lön för samma jobb på samma geografiska plats. Vidare, ryssar har snarare ett övertag på arbetsmarknaden över en est om de söker ett arbete med hög position då många unga estniska idag inte vill och inte kan ryska (förutom den obligatoriska utbildningen) medan de ryssar som har estniska vänner och kan estniska har båda naturligt. Med detta sagt så står det i alla arbetsannonser för högre tjänster att man ska kunna estniska, ryska samt engelska flytande. Summa summarum, ta reda på fakta innan du talar om undersåtar, vi lever inte på 1700-talet längre.

Jag måste dock hålla med dig om att tidpunkten att flytta på monumentet var olägligt. Det som för bara några år sedan i princip var en bortglömd staty har de senaste åren blivit väldigt viktig. Vi måste komma ihåg att det var gravar som flyttades till en gravplats och att statyn flyttades drygt 2 km bort. Tidigare stod statyn i ett mycket trafikerat område mitt inne i Tallinn och folk bokstavligen trampade på gravar.

Det hela hadlar om en provokation från Rysslands sida inför de kommande valen och Estland är en liten och tacksam "syndabock" att peka mot. Estland kom just på 16:e plats i världen gällande pressfrihet (med Holland, USA mfl.), Ryssland hade inte en lika bra position, milt sagt. Ser man på de ryska medierna så är det rena lögner som sprids men vad kan Estland sätta emot ett 100 ggr större land och dess mediamaskin som styrs från Kreml?

Hoppas att jag belyst några av dina punkter på ett konsturktivt sätt.

Hälsningar från ett mulet Tallinn
 
Jag vet inte mycket om Estland eller den ryska befolkningens situation där (några inlägg här motsäger det mesta jag tidigare hört t. ex, så jag får väl läsa på lite också). Men angående frågan om varför ryssar i Estland borde lära sig estniska: Det är ju trots allt majoritetsspråket och ryska minoritetsspråket. De flesta finlandssvenskar jag träffat talar flytande finska medan finsktalande verkar vara mycket sämre på att lära sig bra svenska, och varför skulle de egentligen lära sig ett språk som talas av så få människor, speciellt i det egna landet? Man kan ju diskutera om estniska ska vara obligatoriskt för att få medborgarskap, men egentligen är det väl inte särskilt konstigt att ryssar i Estland har nytta av estniska.
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?