måndag, januari 07, 2008

 

Barry Goldwater jr. för Ron Paul

Som kanske redan någon läsare av denna blogg vet har den legendariske och bortgångne arizonasenatorn Barry Goldwaters son, Barry Goldwater jr., engagerat sig i Ron Pauls kampanj. Barry Goldwater jr. har själv varit ledamot av representanthuset och även om hans egen politiska betydelse måhända är begränsad skall man inte underskatta "varumärket" Goldwater.

Senator Goldwater kallades allmänt Mr. Conservative och var utan tvekan det republikanska partiets högerflygels ledande figur och dessutom en starkt bidragande anledning till att de så kallade sydstatsdemokraterna, eller dixiekraterna, huvudsakligen blev republikaner från och med 1960-talet. Ursprungligen kan man nog säga att demokraterna var klassiska liberaler, medan republikanerna var ett i europeisk mening konservativt parti. I takt med att demokraterna utvecklades till ett alltmer socialdemokratiskt parti, blev det republikanska partiet dock alltmer till hemvist för de klassiskt liberala strömningarna i amerikansk politik.

Det är sant att senator Goldwater strängt taget befann sig på "fel" sida i konflikten mellan Dwight Eisenhower och Robert Taft, men trots detta var Goldwater i inrikespolitiska frågor ingenting annat än klassiskt liberal. Att i amerikansk kontext kallas konservativ är alltså till stora delar ingenting annat än att vara klassiskt liberal.

Det är dessutom så att John McCain numera är Arizonas senator och gärna vill göra anspråk på att vara Barry Goldwaters legitime arvtagare i politisk mening. Detta klingar dock falskt, eftersom John McCain är en ganska typisk neokonservativ om än att han försöker slå an på "goldwaterismen".

Jag tror därför att Barry Goldwaters jr. insats för Ron Paul kan komma att visa sig förödande för John McCains kampanj. John McCain kan nu nämligen inte trovärdigt hävda att han är den legitme arvtagaren till senator Goldwater. Kanske kommer till och med Ron Paul att utse Barry Goldwater jr. till sin vicepresidentkandidat när han väl vunnit det republikanska partiets nominering.

Bilden ovan föreställer Barry Goldwater jr. tillsammans med sin första hustru Susan och är troligen tagen i samband med senator Goldwaters presidentvalskampanj 1964. Barry Goldwater jr. är idag 70 år gammal, men still going strong trots ett periodvis överrikligt drickande. Se gärna en kul video med Barry Goldwater jr. gjord ganska nyligen.

http://www.youtube.com/watch?v=W7r27Az_Mns

Här kommer en till.

http://www.youtube.com/watch?v=m5DfW6oGZZA

Comments:
Det är verkligen underligt. Jag bor i USA för tillfället och tittar en del på CNN (står inte riktigt ut med FOX). Senast idag pratade de om de viktiga kandidaterna men de nämner överhuvudtaget inte Ron Paul.
 
Jag tror att en liten skräll är möjlig i New Hampshire.

I vilket fall som helst är det pest att få färre röster än kampanjens "crackpot".

Rudy Giuliani fick färre röster än Ron Paul i Iowa och jag tror att det beseglade hans öde. Vi får se om någon/några gör Giuliani sällskap i NH.

Var någonstans i USA är du?
 
Jag är i Florida, lite mer exakt här. Kommer vara kvar i 2,5 år.
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?