måndag, mars 14, 2005

 

Alkoholpolitik

Jag läste just att regeringen vill sänka punktskatterna på alkoholhaltiga drycker. Som liberal kan man tycka att det är bra.

Jag skulle emellertid vilja fokusera på att Systembolagets detaljhandelsmonopol snarast borde avskaffas.

Varför? Jo, därför att all erfarenhet visar att handel fungerar bäst när man fritt får slåss om marknaden. Systembolaget är en egendomlig hybrid mellan företag och myndighet och då går det som det går med muthärvor och annat.

Vad argumentet att endast ett statligt monopol kan garantera att försäljningen också tar sociala hänsyn skulle jag vilja ifrågasätta detta och lansera ett motförslag.

Jag har själv bevittnat hur Systembolaget sålt varor till uppenbart onyktra och trots detta behåller Systembolaget sitt försäljningsmonopol.

Inför istället ett kommunalt licensieringssystem, där kommunerna ger tillstånd till detaljhandel med rusdrycker på samma sätt som kommunerna handhar utskänkningstillstånd. Inga hinder skulle heller finnas för en kommun att inte ge några tillstånd alls.

Säljer Systembolaget till uppenbart onyktra - men ICA inte - skulle kommunen kunna dra in Systembolagets av tillstånd, men låta ICA behålla sitt.

Förslaget är visserligen inte uttryck för puristisk nyliberalism, utan snarare ett försök att hitta en acceptabel och bättre alkoholpolitik.

Comments:

The article is very useful, thank you for sharing. Allow me to share articles about health here, God willing, useful. thank you :)

Obat Tradisional ISK (Infeksi Saluran Kemih)
Obat Herbal utk Infeksi Usus
Pengobatan Penyakit Jantung Iskemik
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?