måndag, mars 28, 2005

 

Att folkomrösta eller att inte folkomrösta

Jag läste just att den socialdemokratiske riksdagsmannen Sören Wibe hotar med påbörja en namninsamling avsedd att framtvinga en intern socialdemokratisk medlemsomröstning om den nya EU-konstitutionen.

Det behövs 7715 namn för att en sådan intern medlemsomröstning skall bli verklighet. Samtidigt ger Sören Wibe statsministern en månad på sig att ändra sig i denna fråga.

Om Göran Persson har någon som helst självbevarelsedrift kapitulerar han så snart som möjligt. Att Wibe kommer att lyckas med att samla in de 7715 namnen står bortom varje tvivel och om en eventuell socialdemokratisk medlemsomröstning ger ett internt ja till konstitutionen kommer vårt högt ärade statsbärande parti att raderas ut.

Dessutom behöver Göran Persson en nytändning med tanke på de borgerliga partiernas framryckning. Det skulle han få om han helt oväntat tvärvände och ställde sig positiv till en folkomröstning.

Samtidigt är det helt uppenbart att moderaterna av taktiska skäl vill framstå som mindre EU-vänligt än man verkligen är. Sanningen är att moderaterna är ett närmast fanatiskt EU-vänligt parti, men detta vill man tona ned av taktiska skäl.

Detta var helt visst anledningen till att Reinfeldt först tog över rodret efter Lundgren först efter Euro-omröstningen. Den förbrukade Lundgren fick göra "skitjobbet" och sedan skulle Reinfeldt träda in på arenan obelastad av Euro-omröstningen.

Problemet är att om det blir ytterligare en folkomröstning innan 2006 års val och Reinfeldt återigen ställer sig på den sida som med 110% sannolikhet kommer att förlora är Reinfeldt nästan lika ointressant som Lundgren.

Svensk politik kommer att vara exceptionellt intressant fram till 2006 års val.

Jag skulle faktiskt inte vara alldeles förvånad om hela denna soppa slutar med att Sverige begär utträde ur EU, men självfallet är den gissningen en högoddsare.

Men det står helt klart att Göran Persson måste kapitulera inför kravet på folkomröstning och att en eventuell kapitulation faktiskt också är det enda sättet att rädda den egna karriären från ett icke självvalt avsked från statsministerämbetet.

Samtidigt är en sådan kapitulation från Perssons sida det enda som kan hindra Reinfeldt på vägen till Rosenbad.

Måste jag säga att jag tycker att situationen är underbar?

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?