onsdag, mars 30, 2005

 

Ett gyllene tillfälle

Om man tänker sig att en borgerlig partiledare nu skulle vända om i frågan om folkomröstning om EU-konstitutionen kan man lätt tänka sig vilka opinionsmässiga fördelar han eller hon skulle få. Göran Persson skulle tilldelas ett förödande opinionsmässigt slag i en situation där han redan är pressad. Junilistan tilldelas också ett förödande slag.

Att någon av de borgerliga partiledarna skulle vara så smart betraktar jag dessvärre som helt uteslutet, men jag låter mig gärna överbevisas på den punkten. Genom att inte göra det tar man helt uppenbart risken att Göran Persson tvärvänder och återtar initiativet. Även om en gir från hans sida får betraktas som osannolik är det - efter Sören Wibes utspel häromdagen - inte uteslutet att Göran Persson gör en panikmanöver i överlevnadssyfte.

Å andra sidan öppnar detta en annan intressant möjlighet: Jag tror nämligen att frånvaron av folkomröstning är så starkt ämnad att undergräva den folkliga legitimiteten av EU-medlemskapet att det håller på att växa fram en icke helt obetydlig opinion för att löpa linan hela vägen och gå ur EU.

Om fransmännen säger ja till den nya konstitutionen kommer oron och ilskan över att något mycket omstörtande tillåts ta form över våra huvuden att bli påtaglig.

Det är alltid svårt eller omöjligt att spå om framtiden, men oavsett vad som nu skall hända är EU-frågan mycket laddad hos svenska folket. Det är bäddat för politisk dramatik och det faktum att Göran Perssons popularitet är sviktande gör det mera sannolikt att han kommer att vara lyhörd för vad en stor del av svenskarna anser om EU.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?