söndag, mars 27, 2005

 

Rakt motsatt väg

Jag har de senaste dagarna läst att moderaterna vill låta sjukvården bli en statlig angelägenhet och att kristdemokraterna vill inrätta en statlig trafikpolis.

Jag tycker att dessa tankegångar är helt felaktiga. Istället borde man tillåta alla kommuner som så önskar att utträda ur respektive landsting. Och man borde återgå till den ordning som rådde fram till 1965 då polisen var en kommunal angelägenhet.

Om en borgerlig regering vill lämna ett väsentligt och positivt bidrag till hur den offentliga verksamheten skall organiseras i framtiden borde man försöka göra allt som är möjligt för att minska statens ansvarsområden. Då faller det sig naturligt att öka kommunernas kompetenser avsevärt.

Jag tänker mig att de kommuner som så önskar får utträda ur respektive landsting. Jag tänker mig också att polisen blir en kommunal angelägenhet, liksom att de lagar och regler som reglerar kommunernas verksamheter och åtaganden blir allt färre.

Sedan tänker jag mig också att den kommunala beskattningsrätten utvidgas samtidigt som statsbidragen till kommunerna trappas ned. Då kan man tänka till exempel tänka sig att momsen blir en kommunal angelägenhet, så att momsintäkterna stannar i respektive kommun liksom att varje enskild kommun bestämmer sin egen momssats.

Vad momsen anbelangar är detta måhända en komplicerad reform, men att göra fastighetsskatten kommunal med motsvarande sänkning av statsbidragen till kommunerna vore enkelt. Sedan kan en kommun ha något högre inkomstskatt och ingen fastighetsskatt och en annan kommun göra tvärsom.

Dessutom tycker jag att utbildningsfrågor - åtminstone på lägre nivå - kan bli en helt kommunal angelägenhet. Socialdemokratiska kommuner skall då kunna välja att inte ge ett öre i bidrag till s.k. friskolor, medan borgerliga kommuner skulle erbjuda ett system med skolpeng och ett otal olika utbildningsalternativ.

Man kan också tänka sig att Jönköpings läns landsting slutar att erbjuda aborter i offentlig regi.

På detta sätt skulle vi få en livaktig kommunal demokrati och ett betydande mått av institutionell konkurrens.

Comments:

This information is very useful. thank you for sharing. and I will also share information about health through the website

Cara Mengobati radang Usus
Cara Mengatasi sakit pundak dan Leher kaku
Cara Menghilangkan Benjolan di Bibir
Tips Menghilangkan Wajah kusam
Cara Mengobati Bisul
solusi masalah kewanitaan
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?