fredag, mars 11, 2005

 

Telefonavlyssning

Solveig Riberdahl och justitieminister Thomas Bodström vill båda ge polisen möjlighet att avlyssna telefonsamtal också då ingen konkret misstanke om brott föreligger. Tanken är att man skall kunna förebygga allvarliga brott, såsom terroristbrott och liknande.

Alla anhängare av en repressiv stat - antingen de hör hemma på vänster eller högerkanten - anför alltid lovvärda skäl för att frångå rättsstatliga principer.

Men när man gör det beträder man en mycket sank mark och lierar sig med ett antal beryktade diktatorer, såsom Stalin, Hitler, Pinochet, Mao Tse-Tong och en del andra.

Att upprätthålla rättsstatliga principer är ett mål i sig och dessa principer måste omhuldas också i de fall detta kan tänkas försvåra polisens arbete med att förebygga allvarliga brott.

Att till exempel ge säkerhetspolisen alltför stora befogenheter kan också befrämja brott, eftersom man inte med säkerhet kan veta att säkerhetspolisen alltid kommer att drivas av ädla motiv. Det finns faktiskt historiska exempel, där man har anledning att säkerhetspolisen varit inblandad i mycket allvarliga brott.

Riberdahls och Bodströms idéer hör hemma i papperskorgen.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?