lördag, april 09, 2005

 

Intressanta nyheter från Polen

Enligt TV-nyheterna får EU-skeptiska partier i Polen c:a 30% av sympatierna i opinionsundersökningar. Och dessa EU-skeptiska partier är verkligt EU-skeptiska och vill att Polen lämnar EU.

En faktor som säkerligen bidrar till de EU-fientliga krafternas frammarsch är det faktum att Ukraina numera inte uppfattas som ett med Ryssland lierat land. Då känns inte behovet av skydd från mäktiga EU lika viktigt längre.

Sedan är det väl känt att livsmedelspriserna i Polen har stigit avsevärt sedan landet blev medlem av EU. Detta är förstås mycket kännbart för stora delar av befolkningen. Å andra sidan har de polska bönderna tjänat på detta, men då kvarstår frågan i hur hög grad deras omkostnader stiger i samma utsträckning, eller mindre.

En helt okänd faktor i sammanhanget är hur påvens bortgång påverkar opinionen. En tänkbar möjlighet är att polackerna vill hedra den bortgångne europavännen genom att ge sitt stöd till europavänliga partier. En annan och betydligt mera aptitlig möjlighet är att minnet av nationens store son fyller polackerna med självkänsla och stolthet, vilket sedan bidrar till att de vänder EU ryggen.

Vi får se, men med 30% EU-motståndare i sejmen kommer Polen att bli ett intressant land. Allra bäst vore om det kunde bli så bra att polackerna vände EU ryggen och begärde utträde ur unionen.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?