fredag, april 01, 2005

 

Systembolagets framtid

Jag läste just att Hovrätten för Skåne och Blekinge underkänt tullens beslut att beslagta öl och vin, som beställts av privatpersoner för personligt bruk via internet från annat EU-land.

Nu blir det alltså fritt fram att handla dricka från andra EU-länder via internet. Man behöver inte ha särskilt livlig fantasi för att kunna föreställa sig vad detta kommer att innebära för Systembolagets framtida omsättning.

Dessutom är de utländska priserna så låga i jämförelse med svenska att möjligheter till lönsam illegal vidareförsäljning öppnas. Det vill säga: Beställ 10 liter vodka från Lettland för gissningsvis 700-800 kr. och sälj sedan buteljerna för dubbla priset till törstande medmänniskor, då ju priset fortfarande torde vara mycket konkurrenskraftigt i jämförelse med Systembolagets priser.

Sedan finns det troligen inga hinder för att erbjuda vinutställningar i Sverige, så länge ingen handel förekommer. Det vill säga: Varför skall en internetleverantör inte kunna ställa ut sina produkter i en svensk butikslokal, där man tar upp beställningar från en butik i utlandet för att sedan leverera hem till dörr?

Summan av kardemumman blir att Systembolagets monopol blir så anfrätt att alla skäl att inte slopa detta monopol blir så uppenbart löjeväckande att folkopinionen kräver ett slopat monopol.

Dessutom kommer internethandeln att leda till att det kommer att utbryta skattekonkurrens även bland de mera alkoholliberala länderna. Nu är det inte längre tyska spritpriser, som gäller utan lettiska. Och att Lettland med en stor ryskspråkig befolkning med mycket små inkomster skulle anse att vodka är alltför billigt får nog anses mindre troligt. Dessutom har Sverige knappast varit särskilt hövligt mot Lettland i samband med byggkonflikten i Vaxholm.

Sedan finns det en annan uppenbar poäng för oss som trots dessa goda nyheter är emot Sveriges EU-medlemskap: Alla nykterhetsivrare kommer fortsättningsvis att vara ytterst fientligt sinnade mot EU. Jag skulle till och med kunna tänka mig att den fanatiske nykteristen och tillika starkt eurofile folkpartisten Elver Jonsson kommer att svänga i EU-frågan.

Dessvärre är det sannolikt att denna flod av "Brännvin, öl och vin och whisky" kommer att locka in norrmännen i EU. Sedan skall det också bli intressant att se vilka konsekvenser detta kommer att få för Ålands ekonomi. Åland lever ju på turismen och att stå utanför EU:s skatteunion, samtidigt som tillgången på billig dricka i Sverige och Finland nu kommer att bli mycket riklig. Det är inte helt säkert att finlandsbåtarna kommer att vara fullt så lönsamma framledes.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?