tisdag, maj 31, 2005

 

Apoteksmonopolet och EES-avtalet

Idag kanske somliga eurofiler med sympatier för marknadsekonomi anför det fallna apoteksmonopolet som ett skäl att tillhöra EU.

Å andra sidan faller även EES-staterna under EU-rätten. försåvitt det inte finns uttryckliga undantag. Så den nu aktuella domen är tillämplig även i de EES-länder som står utanför EU.

EES innebär att ett land som tillhör EES utan att tillhöra EU i alla avseenden utom några få är likställt med ett EU-land. Bland annat omfattas "EES"-länderna inte av tullunionen, skatteunionen eller jordbrukspolitiken. De är helt undantagna från valutaunionen och de politiska aspekterna av europaunionen.

Sedan kan ett "EES"-land själv välja jordbrukspolitik. Det kan vara ingen alls eller Norges extremt protektionistiska politik.

En poäng med att lämna EU utan att lämna EES för Sveriges del är att det är mycket svårt för ett land som tillhör WTO att införa nya skyddstullar när gamla försvinner. Det vill säga skulle Norge slopa sina tullar skulle det vara svårt för Norge att återinföra dem också om det funnes en politisk vilja att göra detta. WTO-regler sätter stopp för detta och att lämna WTO står knappast på dagordningen.

Om Sverige lämnar EU utan att lämna EES och WTO skulle det därför vara väldigt svårt att införa nya skyddstullar. Den nytta Sverige skulle ha av att total och unilateral frihandel kan knappast överskattas och jag är helt säker på att det skulle finnas en stark politisk vilja att hålla fast vid frihandel när man insett hur mycket protektionismen kostar oss.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?