torsdag, maj 26, 2005

 

En aspekt på affären professor Christopher Gillberg

Professor Christopher Gillberg har som bekant förstört ett betydande forskningsmaterial rörande autism istället för att lämna ut samma material.

Enligt en kammarrättsdom hade professor Gillberg istället bort lämna ut samma material, men Gillberg valde civil olydnad och är nu åtalad.

En aspekt på detta som inte nämnts är att kammarrätten gjort sig skyldig till ett allvarligt fel i utredningen av målet. Kammarrätten tog nämligen inte del av hela forskningsmaterialet innan man beslutade lämna ut samma material.

Enligt vad som framgår av regeringsrättens beslut i mål 3121/2002 är detta en allvarlig försummelse. Rimligen borde professor Gillberg kunna åberopa detta som en förmildrande omständighet, då han vägrade att lämna ut materialet.

Det är faktiskt inte för mycket begärt att domstolar utreder sekretessmål i enlighet med förvaltningsprocesslagen och görs inte detta kanske man inte skall vara alltför förvånad när somliga vägrar att ställa sig domstolarnas domar och beslut till efterrättelse.

Samtidigt finns det ett värde i att de som ifrågasätter en viss forskares arbete får tillgång till dennes material. Därigenom tillförsäkras en allsidig belysning av olika frågor. Men självfallet skall inget material lämnas ut med mindre än att en tillfredsställande offentlighetsbedömning genomförts. Att göra en sådan utan att ta del av materialet är förstås omöjligt.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?