fredag, maj 27, 2005

 

Framsteg i Lettland

Lettland har nu - om än med vissa förbehåll - ratificerat en europeisk konvention angående skydd för etniska minoriteter. Det är mycket bra.

Det handlar i praktiken om att ge den ryskspråkiga befolkningen bättre skydd för deras rättigheter i egenskap av ryskspråkiga.

Visserligen kommer Lettland inte att ha tvåspråkiga vägskyltar och minoritetsskyddet omfattar bara de ryssar med lettiskt medborgarskap. Likväl är det ett steg i rätt riktning. Man måste å ena sidan visa förståelse för de starkt nationalistiska känslor som finns bland letterna efter den sovjetiska ockupationen samtidigt som man å andra sidan måste inse att praktiskt taget alla ryssar i Lettland inte kan rå för att historien är som den är.

Om alltfler ryssar får lettiskt medborgarskap kommer ryssarna i landet kunna göra sin röst hörd i politiska sammanhang och förhoppningsvis leder detta till att ryssarna kan förbättra minoritetsskyddet så till den grad att de blir lika väl behandlade som de svenskspråkiga i Finland. Samtidigt verkar det lite magstarkt med ryska vägskyltar i ett land som ockuperades av röda armén.

En annan mycket intressant aspekt på detta är att de ryskspråkiga i Lettland är mera skeptiskt sinnade gentemot EU än letterna. Dessutom är letterna knappast heller några devota eurofiler. Många vill till exempel ha kvar den älskade och stabila nationella valutan. Och alla är ense om att EU-medlemskapet fördyrat det dagliga brödet avsevärt.

Förhoppningsvis kan en intressant koalition mellan de euroskeptiska ryssarna och de verkliga lettiska patrioterna uppstå. Ett Lettland innanför EES och NATO med starkt minoritetsskydd för de ryskspråkiga skulle vara ett mycket trevligt land.

Det är oklart vad som drivit fram det lettiska beslutet, men det kan mycket väl vara en eftergift avsedd att göra de ryskspråkiga mindre fientligt sinnade gentemot EU. Detta blottlägger i så fall en mycket intressant politisk situation, eftersom detta också kan leda till att de starkt nationalistiska letterna blir fientligt sinnade gentemot EU.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?