torsdag, maj 19, 2005

 

Riksbanken är en riskbank

1990 kostade en Big Mac 24 kronor. 1995 kostade en Big Mac 26 kronor. 1999 kostade en Big Mac 24 kronor. 2004 kostade en Big Mac 32 kronor.

Detta bevisar att talet om att Sverige har en låg inflation endast bygger på att inflationen inte mäts på rätt sätt. Om priset på en Big Mac stiger föreligger inget fast penningvärde, eftersom en Big Mac har oförändrad kvalitetöver tiden.

I Tyskland kostade en Big Mac 2,75€ 2003 och det gör den fortfarande. Man kan därför inte utesluta att de stigande priserna i Sverige kan komma att utlösa en dramatisk försvagning av kronkursen, eftersom den inhemska inflationstakten i Sverige bevisligen är mycket högre än inom det tongivande landet inom EMU-blocket.

De stigande huspriserna och hushållens stigande skuldsättning pekar också på att Sveriges eventuella ekonomiska problem inte beror på att det finns någon brist på betalningsmedel.

Nu diskuterar dessutom Riksbanken en sänkning av styrräntorna. Riksbanken är en mycket farlig institution och det enda som erbjuder en riktigt bra lösning på problemet är en återgång till guldmyntfot och fri sedelutgivning.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?