lördag, juni 11, 2005

 

Alldeles för milda straff

Pressklipp:

" Eddie Jönsson dömdes i fjol till fyra års sluten ungdomsvård för dubbelmordet på två unga kvinnor i Hallandsåsen."

Om man har så otroligt milda straff är det väl inte så konstigt att man får mycket brottslighet. I det här fallet är en person dömd till fyra års sluten vård för att ha mördat två unga kvinnor.

Nu har dessutom samme Jönsson - under dramatiska omständigheter inkluderande skottlossning - lyckats fly från ungdomsanstalten.

En person som visat sig så uppenbart grym skall förvaras i bunker tills han dör. Våra milda straff är inte alls humana, utan ämnade att minska respekten för mänskligt liv och värdighet. Sedan kan det i enstaka fall finns anledning att benåda också mördare, men då måste det stå helt klart att ingen ytterligare kan komma till skada och rimligen måste offrets anhöriga vara införstådda med att nåd beviljas. Ett tungt skäl att understundom bevilja nåd är att den som begått ett allvarligt brott skall veta att det inte är betydelselöst hur han beter sig i fängelset.

Och jag anser att det inte finns några principiella skäl att inte mäta ut dödsstraff, men däremot finns det andra goda skäl att inte göra det. Ett skäl är att en dödsdömd inte har något att förlora, vilket kan göra en person som riskerar dödsstraff extremt allmänfarlig liksom att det inte finns några möjligheter att gottgöra en oskyldigt dödsdömd.

Sedan är en annan intressant fråga hur man skall se på människor, som på grund av allvarlig psykisk störning begår allvarliga brott. Det är en svår fråga, men självfallet måste allmänheten skyddas från sådana personer. Oavsett skälen till att en viss person gjort sig skyldig till bestialiska handlingar måste allmänheten skyddas från sådana personer, liksom att stränga straff skall ha en återhållande inverkan på människor med bestialiska tendenser.

Jag läste för en tid sedan om en musiker som just deltagit i konsert efter att ha avtjänat sju års fängelse för överlagt mord. Att en person som är skyldig till överlagt mord släpps fri efter sju år är inget tecken på att vi lever i ett humant och upplyst samhälle, utan att vi lever i ett samhälle utan respekt för rätt och fel.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?