tisdag, juni 14, 2005

 

Allvarlig psykisk störning?

Klipp från text-tv:

"Den 17-åriga flicka i Gislaved som tillsammans med sin pojkvän mördade flickans mamma, skadade pappan svårt och överföll systern var ute efter arvet. Flickan var dock ovetandes redan miljonär, uppger SR Jönköping. Föräldrarna hade i tysthet byggt upp en förmögenhet åt flickan. I fjol hade hon en taxerad förmögenhet på drygt 3,8 miljoner kr. I juli skulle hon fritt kunnat disponera pengarna. Den rättpsykiatriska undersökningen som lämnades in i dag visar att både flickan och pojkvännen var allvarligt psykiskt störda vid dåden i april. "

Detta är en helt absurd definition på "allvarlig psykisk störning". Två personer som planlagt ett mord och dessutom försökt leja folk för att mörda sina närmsta släktingar bedöms vara "allvarligt psykiskt störda".

Detta leder bland annat till att de kan ärva sina släktingar, vilket inte varit möjligt om de inte bedömts allvarligt psykiskt störda.

Den rimliga påföljden i ett sådant här fall vore att den 17-åriga flickan tvingades lämna ifrån sig sin förmögenhet till den allvarligt skadade systern, fråntogs arvsrätten och dömdes till livstids fängelse utan möjlighet till frigivning samt att pojkvännen straffades på motsvarande sätt, också om han förmodligen inte har någon förmögenhet.

Brott skall inte löna sig. Detta gäller alla, oavsett om de är psykiskt störda eller inte. Nu kommer dessa personer istället att hamna på en sluten ungdomspsykiatrisk anstalt, släppas fria efter något år och med tiden ärva sina föräldrar. De lyckades nämligen inte ta död på sin far, utan denne ligger numera medvetslös på ett sjukhus, varför det lär dröja innan arvet kommer de unga mördarna till del.

De här personerna lider uppenbarligen av en allvarlig psykisk störning som kallas girighet på svenska. De är skyldiga till ett bestialiskt mord och två synnerligen bestialiska mordförsök.

Vi lever inte i ett humant samhälle med human fångvård utan i ett samhälle utan respekt för rätt och fel.

Dessutom hade någon av de personer de två mördarna konsulterat för att mörda sina anhöriga gjort en polisanmälan angående detta, vilket naturligtvis inte föranlett någon åtgärd från polisens sida. Poliser som är så uppenbart försumliga i tjänsten borde tvivelsutan dömas till fängelse, fråntas sina tjänster och betala skadestånd till dem som drabbas av deras försumlighet.

Jag har fått nog av dalt med förråade människor och kaffedrickande poliser. Självfallet skall vi ha ett mycket högt mått av rättssäkerhet för människor som misstänks för allvarliga brott, men vi skall också ha kännbara straff, okomfortabla fängelser och nitiska poliser.

Nu tycks det vara tvärsom. Det här känns inte bra. Dessutom leder med all säkerhet de löjligt milda straffen till att domstolarnas beviskrav sätts alltför lågt. Allt är så fel det kan vara.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?