tisdag, juni 07, 2005

 

En intressant aspekt

Enligt vad som framgår av dagens nyhetsflöde ser det inte ut att bli någon folkomröstning om EU:s s.k. konstitution i Storbritannien.

Tony Bla-bla menar att frågan tills vidare får anses ligga på is. Saken är väl förmodligen den att det bedöms som omöjligt att lura väljarna i nuläget, men att detta skall bli möjligt efter en "dialog" med väljarna.

Detta är synnerligen intressant, eftersom det brittiska EU-motståndet har förlorat sin viktigaste möjlighet att komma till tals. United Kingdom Independence Party välkomnar beslutet just därför att frågan om EU-konstitutionen egentligen är en pseudofråga. Man menar med rätta att den verkliga frågan är frågan om Storbritanniens medlemskap och att en folkomröstning om den nya s.k. konstitutionen skymt detta faktum. Jag håller med.

Att rädda den nya s.k. konstitutionen är faktiskt helt omöjligt. Oavsett om den revideras kommer den inte att accepteras i samtliga medlemsländer och väljarnas misstänksamhet mot politiker i största allmänhet är redan alltför stor för att man skall kunna låta den s.k. konstitutionen återuppstå i en annan skepnad.

Och den allra mest intressanta aspekten är att den stora skiljelinjen i brittisk politik numera inte tycks löpa mellan anhängarna av ett mindre överstatligt EU och de mer utpräglat eurofila.

Skiljelinjen löper nog snarare mellan dem som vill gå ur EU och de som vill stanna kvar. Och detta är fransmännens förtjänst.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?