tisdag, juni 14, 2005

 

Fredsperiodens grundorsak

Pressklipp:

"In på scenen kom då visionären Jean Monnet med förslaget om en europeisk kol- och stålunion. Genom att låsa in Västtysklands strategiska industrier i överstatliga institutioner kunde man lindra övriga Europas oro för ny tysk aggresssion. Det var värt olägenheten med att ge bort en del av den nationella suveräniteten till en Hög myndighet.Några månader senare föreslog Frankrike också en europeisk försvarsunion med överstatliga myndigheter."

Vad är grundorsaken till att Västeuropa levat i fred under mer än 60 års tid? EU-fantasterna hävdar förstås att detta är EU:s förtjänst.

Jag förnekar inte att det är bra att vi har ett högt mått av rörelsefrihet mellan de europiska länderna. Jag är också varm anhängare av detta.

Men jag menar definitivt att fredens grundorsak inte står att finna i några överstatliga institutioner med kontroll över kol- och stålindustri.

Grundorsaken är faktiskt "die freiheitliche demokratische Grundordnung der Bundesrepublik Deutschland. " Det vill säga Tysklands frihetliga och demokratiska grundordning. Också om det nutida Tyskland är en stat med i vissa stycken mera regleringar av det ekonomiska livet än Sverige skall man inte glömma att Västtyskland och kanske Schweiz var de enda länderna på jorden, som bedrev en någotsånär liberal ekonomisk politik under 50-, 60- och 70-talen.

Västtyskland slopade valutaregleringen 1958, bedrev en konsekvent antiinflationspolitik, har aldrig haft prisstopp, har en mycket liberal bostadspolitik och mycket annat. Landet har heller aldrig fallit för socialistiska modenycker som hastighetsbegränsningar och har mycket låga indirekta skatter.

Och det är faktiskt denna i grunden liberala ordning som säkrat freden i Västeuropa mer än något annat. Och vilket gott öl de brygger!

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?