torsdag, juni 23, 2005

 

Försvagad krona

Nu försvagas kronan gentemot Euron. Euron kostar nu 9,34 kr. och detta är den svagaste noteringen för kronan på tre år enligt tidningarna.

Om man försöker mäta upp köpkraftspariteten mellan den svenska kronan och Euron och utgår från att den svenska prisnivån skulle befinna sig i jämvikt med den tyska samt att priset på en Big Mac "borde" vara ett och samma i Tyskland och Sverige ger detta vid handen att Euron borde kosta 12 kr.

En svensk Big Mac kostar nämligen 33 kr. och en tysk 2,75 €. Också om det synes osannolikt att Euron skulle nå en så hög nivå inom en nära framtid kan det vara värt att påpeka att priset på en Euro var 9,51 kr. den 1 januari 1999 och att vid den tidpunkten den svenska och tyska Big Macen kostade nästa på öret detsamma.

Då var det tyska priset 4,99 DM och det svenska 24 kr., vilket ger en Big Mac-crossrate på 4,81 kr. per D-mark, eller en eurokurs på 9,41 kr. Kronan var alltså svagt undervärderad mot Euron den gången och nu är kronan starkt övervärderad.

Ett annat intressant förhållande är att ett brittiskt pund borde kosta 17,55 kr. för att jämställa priset på en Big Mac mellan Sverige och Storbritannien. Vad USA anbelangar skulle en dollarkurs på 10,78 kr jämställa det svenska och det amerikanska priset.

McDonald's höjde nämligen priset på en Big Mac med hela 10% den 1 juni i år. Nu kostar en BigMac 33 kr., men innan halvårsskiftet kostade den bara 30 kr. Detta bevisar att Sverige i själva verket har en ganska hög inflation och att Riksbankens räntesänkning knappast kunde ha kommit vid ett mera olämpligt tillfälle. Mc Donald's prissättning är nämligen en utmärkt indikator på den inhemska inflationsutvecklingen i Sverige.

När det nu kommer att visa sig att inflationen under juni månad vida överträffar den man räknat med och att kronans värde dessutom minskar dramatiskt på den internationella valutamarknaden liksom att Riksbankens styrräntor redan är på en kraftigt inflationsdrivande bottennivå och att det dessutom finns anledning att tro att kronkursen kan falla ytterligare kan man rent av tänka sig att Riksbanken väldigt snart kommer att bli tvingad att höja styrräntorna.

Det här kan bli rörigt. Och än en gång bevisar detta att man aldrig lär sig av tidigare misstag. Man tror alltid att låga räntor skall skapa den eviga högkonjunkturen och så snart minnet av den senaste valutakrisen förbleknat skall man återigen sänka styrräntorna till en inflationsdrivande nivå.

Förhoppningsvis kommer Riksbanken snart att medge att man handlat fel och att räntorna måste höjas. Men visst kommer detta att medföra en prestigeförlust för Riksbanken.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?