onsdag, juni 29, 2005

 

Ger sänkt ränta fler jobb?

Det har nu talats en del om huruvida Riksbankens räntesänkning kommer att ge oss fler jobb, eller om det enda resultatet blir en högre inflation, eller rent av om det får några följder alls.

Redan i nuläget kan man med stor säkerhet fastslå att Riksbankens räntesänkning har bidragit till att försvaga kronan avsevärt. Som jag tidigare påpekat var dessutom räntenivån redan innan Riksbankens räntesänkning allt för låg för att garantera ett fast penningvärde.

Jag gissar att man ganska snart kommer att inse att detta var ett mycket riskabelt tilltag och inflationen kommer att visa sig vara mycket högre än man trott att den skulle vara. Och då kan den situationen uppkomma att Riksbanken tvingas genomföra panikhöjningar av styrräntorna, vilket kan få till följd att den prisjusterade kronkursen stiger med arbetslöshet som följd.

Finansiell ekonomi är ett knepigt ämne, men i vad mån räntesänkningar respektive räntehöjningar påverkar arbetslösheten gör de detta genom att påverka den prisjusterade kronkursen.

Och som jag tidigare påpekat är kronkursen justerad för den allmänna prisnivån i Sverige enormt hög. Problemet är emellertid att en ren pappersvaluta ovillkorligen ställer oss inför problemet att välja mellan inhemsk stabilitet och därigenom en övervärderad krona, eller att bedriva en ren inflationspolitik.

Jag är dessvärre säker på att Riksbankens räntesänkning kommer att skapa fler problem än den löser.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?