måndag, juni 27, 2005

 

Nätsprit?!

Enligt nyhetsflödet flödar den s.k. nätspriten in i Sverige. Det handlar om att folk köper öl, vin och sprit hos utländska butiker med internetannonsering och sedan ger man uppdrag åt ett fraktföretag att köra hem de drycker man beställt. Samtidigt har polisen beslagtagit en del av dessa drycker.

Den juridiska poängen är att dryckerna befinner sig i köparens ägo så snart han eller hon betalat dem. Och att sedan ge någon uppdraget att köra dem hem till porten kan ju knappast anses ha något med köpet av drycken att göra.

En måhända haltande jämförelse vore att man ringde till Systembolaget och bad Systembolaget att göra i ordning en kasse med ett visst innehåll för att sedan tala om för dem att ett budbilsföretag strax skulle komma att hämta varorna för att köra dem hem till köparen.

Och så snart påsen vore betald vore den ju därigenom köparens egendom och att sedan ge någon uppdraget att köra den hem är ju då en "annan femma".

Den intressanta frågan är huruvida den här typen av handel står i strid med Systembolagets detaljhandelsmonopol. Min gissning är att EG-domstolen kommer att förklara att så ej är fallet.

Däremot skulle en mycket intressant situation uppstå för den händelse EG-domstolen kommer fram till att svenska staten har rätt att beivra denna typ av handel, då den står i strid med Systembolagets detaljhandelsmonopol.

I så fall är jag helt säker på att svenska folkets inställning till EU kommer att förändras till att bli mer avvisande. Man kommer att ställa sig frågan varför vi skall tillhöra EU och betala in stora summor till EU om vi inte får några konkreta fördelar.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?