onsdag, juni 22, 2005

 

Parallell guldmyntfot?

Jag brukar ofta kritisera Riksbankens expansiva penningpolitik.

Nu skulle jag vilja ge ett konkret och enkelt förslag på hur man skulle kunna förbättra den enskildes möjligheter att skydda sig mot inflationen, utan att avskaffa Riksbanken och den luftburna kronan.

Om ni inte visste det är det faktiskt så att man får låna ut både Kronor och Euro mot ränta till svenska banker. Det vill säga: Hos en del banker är det möjligt att föra konto i Euro, trots att Euron inte är Sveriges officiella valuta. Har man 100 € med sig från resan kan man hos somliga banker sätta in denna slant och få ränta till dess att man tar ut den. Tidigare var det bara tillåtet att föra konto i kronor och det är fortfarande förbjudet att föra konto i något annat än kronor och Euro.

Jag föreslår att Sveriges banker skall ges lagliga möjligheter att låna in tackguld mot ränta och att det skall vara möjligt att föra konto räknat i guld. Det finns redan ett brittiskt företag som erbjuder ränta på guldtackor och därför skulle det hela omedelbart kunna realiseras. För att ingen skall kunna klaga på att detta kan tänkas kosta staten pengar skall dessutom sådana konton inte omfattas av det statliga insättarskyddet.

Det vill säga: Den som i likhet med mig känner tveksamhet inför Riksbankens politik kan i dagsläget köpa guldtackor, men han får inte låna ut dem mot ränta till bankerna.

Jag förslår att detta skall bli möjligt på samma sätt som man redan nu får låna ut euro till bankerna.

Om guldmyntfoten bara är vidskepelse kommer ju heller inga andra än idioter att vilja ha guldkonton.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?