onsdag, juni 01, 2005

 

Protest

Jag läste just att Urban Bäckström arbetar för att omöjliggöra den typ av blockader som får sägas vara skälet till att en lettisk byggfirma verksam i Vaxholm blev tvingad att avbryta sin verksamhet i Sverige.

Oavsett vad man tycker om att det lettiska byggföretaget försattes i blockad måste varje konsekvent laissez-faireanhängare hävda fackföreningars rätt att försätta företag i blockad, försåvitt de inte slutit avtal där de avstår från denna rätt.

Om ett företag försätts i blockad och sedan tvingas skriva på ett kollektivavtal är denna handling i ordets djupaste mening frivillig och att förbjuda blockader innebär ett ingrepp i kontraktsfriheten.

För en mörkblå moderat kan det synas naturligt att inskränka på kontraktsfriheten när denna riskerar att missgynna arbetsgivarna, men det är mycket tragiskt att de flesta inbillade anhängare av laissez-faire ansluter sig till denna ogenomtänkta position.

Att vara för laissez-faire är strängt taget ingenting annat än ett konsekvent förespråkande av negativ frihet. Att ett liv i negativ frihet understundom medför faktiska tvång, såsom att betala "svenska" löner på "svenska" byggen är uttryck för spontan ordning och ingenting annat.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?