lördag, juni 25, 2005

 

Riksbankens inflationspolitik

1999 kostade en BigMac 27,75 danska kronor i Danmark och 24,- svenska kronor i Sverige. Idag kostar en BigMac 33 kronor i Sverige, men fortfarande 27,75 danska kronor i Danmark.

Detta betyder att den kurs som jämställt priset i Sverige och Danmark har stigit från c:a 0,86 kr till numera c:a 1,19 kr. Detta har skett under loppet av ungefär 6 år.

Det är ingen tvekan om att Sverige har en oroväckande hög inflationstakt och att det knappast är någon slump att den svenska kronan nu dalar i värde gentemot ett antal valutor. Riksbanken hade utmärkt koll på inflationen från och med 1991 till och med 1999, men därefter har det hela gått snabbt utför.

Tyvärr lär denna process fortsätta.

Comments:
Hej Fabian. Kom av misstag in på din sida. Man tar sig för pannan. Menar du att din Big Mac-analys säger mer än vad alla statistikerna på SCBs samlade kalkyler. Enligt dem så har Sverige i snitt haft mindre än 2% inflation per år under den period du avser. De räknar med prisförändringar på alla varor och tjänster och hela eknomin, och inte bara hamburgare. Vidare är är dina inlägg om nationalekonomi amatörmässiga, banala och delvis felaktiga. Hoppas att andra än jag slipper läsa dem och vilseledas. Ett välment råd: Ägna dig åt nått du begriper. Vi hörs aldrig mer.

Jonas (tekn. dr)
 
Jag menar vad jag säger och påstår helt frankt att inflationen är helt fel uppmätt när priset på en Big Mac förblir konstant i ett land och samma pris i Sverige stiger och trots detta landet med konstant Big Mac-pris uppvisar högre inflationstakt.
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?