lördag, juni 04, 2005

 

Timbros fantasier

”Utan Sveriges medlemskap i EU hade detta inte kunnat inträffa. När EU står upp för en gemensam marknad med fri konkurrens fungerar unionen som bäst.”

Det ovan citerade är hämtat från Timbros pressmeddelande angående att EG-domstolen ”upphävt” eller olagligförklarat det svenska apoteksmonopolet.

Låt mig först och främst få säga att jag självklart tycker att det inte finns några skäl alls för att låta ett statligt monopol handha försäljning och distribution av läkemedel.

Samtidigt är det för det första synnerligen oklart vad EG-domstolens dom verkligen kommer att medföra. För tillfället är det oklart vad som gäller, men rimligen kan inte domen tolkas på något annat sätt än att det är hypotetiskt möjligt att tänka sig ett monopol som inte diskriminerar någon enskild producent av läkemedel inom unionen. Annars vore ju Systembolagets monopol olagligt.

Men om man för ett ögonblick leker med tanken att domen verkligen medför ett definitivt slut för apoteksmonopolet är domen förstås synnerligen bra.

Hade då inte detta kunnat ske om Sverige inte varit medlem av EU? Timbro hävdar ju detta. Svaret är att detta är helt fel.

Det är nämligen så att EG-rätten gäller i samtliga EU-stater samt i de länder som är medlemmar av EES utan att vara medlemmar av EU, försåvitt inte EES-avtalet uttryckligen stadgar att EES-rätten medger undantag på en viss punkt. Detta betyder alltså att den nu aktuella domen har full rättsverkan inte bara i samtliga EU-länder utan dessutom också i Norge, Liechtenstein samt på Island.

Sverige var medlem av EES redan innan Sverige blev medlem av EU. Medlemskapet i EU ändrar alltså ingenting på denna punkt. Och om domen verkligen medför att det svenska apoteksmonopolet fallit är också helt oklart.

Jag tycker att det är dags för näringslivsorganisationerna att vakna upp från det euroforiska ruset och börja studera verkligheten. Om mina läsare önskar läsa vad Timbro åstadkommit för smörja går det bra att ta en titt på nedanstående länk:

http://www.timbro.se/text.asp?id=119

Man tar sig för pannan!

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?