måndag, juni 20, 2005

 

Vive le Quebec libre!

Pressklipp:

"Om Parti Quebecois vinner en kommande folkomröstning är avsikten att snabbt deklarera självständighet och sedan förhandla fram ett avtal med regeringen i Ottawa om fri rörlighet för människor och varor över gränsen."

Man kan bara hoppas att separatisterna i Quebec lyckas med sitt uppsåt. Jag tror att det bästa är om vi får allt fler och allt mindre politiska enheter, men att dessa förenas genom avtal om fri rörlighet.

Det vill säga: Man skulle kunna se ett eventuellt självständigt Quebec med avtal om fri rörlighet till övriga Kanada som början på en upplösning av hela staten Kanada. Kanada blir istället en härva av avtal mellan de olika provinserna så att människor kan resa fritt och bosätta sig var de önskar inom det som tidigare utgjorde staten Kanada.

EES-avtalet utgör en perfekt modell för hur ett sådant lösligt avtalssystem skule kunna utformas. Sedan tror jag också att detta kan utlösa liknande strömningar i USA. Texas och Kalifornien skulle utan vidare kunna vara självständiga och livskraftiga stater. På samma sätt som i Kanada skulle då USA kunna omvandlas till ett lösligt avtalssystem mellan de olika staterna. Och visst kan detta avtalssystem också innesluta Kanada.

Även i Europa finns det separatistiska rörelser. Till exempel vill en tredjedel av bayrarna att Bayern blir en självständig stat inom EU. I Baskien finns sedan länge en självständighetsrörelse och alla anhängare av denna idé är inte terrorister.

Och om nu Quebec skulle göra det omöjliga kanske detta manar till efterföljd. Dessutom visar alltihopa vilken absurd idé EU är. Politiska enheter fungerar bättre om de inte är alltför stora.

Däremot finns det ett uppenbart behov av att kunna garantera fri rörlighet mellan dessa mindre stater. Här räcker dock ett avtalsverk av EES-karaktär mer än väl. EES är liksom samlings-CD innehållande alla EU:s greatest hits, samtidigt som alla mindre aptitliga komponenter rensats ut.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?