lördag, juni 11, 2005

 

Ytterligare ett skäl att lämna EU

Klipp från text-tv:

"EU och Kina har nått en överenskommelse om en begränsning av Kinas export av textilvaror. Det meddelade EU-kommissionen i kväll. "

Nu har vi fått ytterligare ett skäl att lämna EU. Fri handel gynnar konsumenten, stimulerar handeln och tvingar den egna industrin att bli effektiv.

EU försöker begränsa handeln, kvotera produktionen av olika varor osv. Därför borde Sverige lämna EU. De arbetstillfällen man räddar inom den egna textilindustrin kostar oss arbetstillfällen i andra branscher, eftersom folk får mindre att röra sig med.

Protektionism är imbecillt och likväl omhuldas en sådan politik av EU och detta ganska ogenerat. Om Sverige lämnar EU är det tveksamt om Sverige får införa några egna skyddstullar, eftersom WTO-regler uppställer vissa hinder för länder som vill införa skyddstullar. Och dessutom är jag ganska säker på att den politiska viljan att införa skyddstullar vore begränsad till lantbrukarorganisationerna.

Man kan lätt tänka sig vilken ekonomisk boom Sverige skulle få av en helt fri import. Stora summor skulle sparas in och dessa medel skulle pigga upp Moder Svea avsevärt. Vissa branscher skulle slås ut, men handeln skulle gynnas enormt. Dessutom vore Sverige faktiskt ett ur ett flertal synvinklar idealiskt land för vissa typer av lantbruk, eftersom vi skulle få oslagbart låga foderpriser.

Det är faktiskt så att de "liberaler" som anser att EU-medlemskapet ger oss mer gott än ont har fel. Och vad det anbelangar behöver Sverige inte lämna EES-samarbetet därför att vi lämnar EU. Vi skulle alltså också fortsättningsvis - på samma sätt som norrmän - vara en del av den gemensamma europeiska arbetsmarknaden.

Jag kommer aldrig att ge upp drömmen om ett Sverige utanför EU.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?