lördag, juli 30, 2005

 

En seger för humanitet

Som bekant röstade Sveriges Riksdag mot s.k. övergångsregler för medborgare från EU:s nya medlemsstateter. Med andra ord blev t.ex. polacker jämställda med medborgare från EU:s gamla medlemsstater redan från dag ett som medlemsstater i EU.

Beslutet var mycket bra och en seger för humaniteten. Självfallet skall polacker ha samma rättigheter som alla andra och det finns ingen anledning att tro att de kommer hit för att ta ifrån oss vårt arbete och bröd. Tvärsom kommer eventuella invandrare att bidra till att vi kommer att få det ännu bättre.

Idag var jag och handlade tillsammans med en granne på en marknad som är öppen alla lördagar och söndagar året om. Nu kunde man se att somliga av köpmännen var polacker som uppenbarligen köpte in billigare i Polen för att sälja något dyrare i Sverige.

Troligen hade denna typ av handel inte varit möjlig givet att vi fått s.k. övergångsregler. Jag tycker att det är roligt att se att frånvaron av övergångsregler skapat möjligheter till utkomst för polacker liksom att vi svenskar och andra i Sverige boende fått mer att välja på som konsumenter.

Ännu roligare är att se att frånvaron av s.k. övergångsregler fått verkliga följder. Troligen kommer allt fler polacker och andra att söka sig till Sverige för att söka utkomst och detta kommer enbart att gynna vårt land.

Observera också att detta skulle vara fullt möjligt också om Sverige lämnade EU, därför att den fria rörligheten för personer inkluderas i EES-avtalet.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?