torsdag, juli 21, 2005

 

Skyddstullar på cyklar

EU har beslutat införa skyddstullar till förmån för den europeiska cykelindustrin.

Jag tycker att detta är ett utmärkt argument för att lämna EU. Eli Heckscher sade en gång att en sund näring inte behöver några skyddstullar och att en sjuk inte förtjänar några.

Ett problem värt att beakta i sammanhanget är emellertid den inverkan de flytande växelkurserna har på företagens möjligheter att förutse konkurrensförhållandena. Det är ingen tvekan om att världshandeln skulle fungera mycket bättre utan växelkursförändringar och att skyddstullar inte sällan framstår som mer eller mindre nödvändiga då somliga industrier drabbas av att andra länders industrier får enorma konkurrensfördelar på grund av växelkursförändringar.

Trots detta menar jag att det alltid är bäst att låta den egna industrin utsättas för uppfriskande utländsk konkurrens. Det mår industrin bra av.

Och att vi egenskap av konsumenter alltid har att applådera utländsk konkurrens är förstås självklart.

Den svenska regeringen har tydligen försökt avstyra dessa tullar, men detta har uppenbarligen misslyckats. Och då ser man hur dumt snacket är om Sveriges inflytande i EU. Vi har inget större inflytande, men vi avtvingas miljardtals kronor av denna gangsterkartell.

Svenska politiker gillar förmodligen EU därför att EU ger dem anledning att fara till Bryssel med feta traktamenten. Dessutom finns det ingen sexköpslag i Belgien.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?