fredag, augusti 19, 2005

 

Grön skatteväxling?

En av miljöpartiets käpphastar är tanken på så kallad grön skatteväxling. Man vill sänka skatten "på arbete" och samtidigt beskatta vad man menar vara miljöfarlig verksamhet.

Enligt mitt förmenande är detta rent strunt. Eftersom arbete är den enda värdeskapande verksamhet som finns kan man egentligen inte beskatta något annat än arbete.

Vidare torde väl syftet med att beskatta verkligt eller påstått miljöfarlig verksamhet vara att få denna verksamhet att upphöra eller minska i omfattning med den påföljden att man återigen måste höja skatten "på arbete" så snart den miljöfarliga verksamheten upphört.

Det är också så att den typ av beskattning som måste betraktas som absolut mest rättvis baseras på inkomster och inte på hur mycket den enskilde konsumerar. En miljonär gör inte av med så värst mycket mer el än en låginkomsttagare, men så länge de förbrukar lika mycket el tvinggas de betala lika mycket i olika skatter och avgifter på el. Detta är ett absurt förhållande och borde inte accepteras av vårt regeringsparti, som ju gärna vill framstå som ett arbetarparti och ett parti för låginkomsttagare.

Jag tycker att alla skatt borde bestå av en proportionell inkomstskatt och därmed basta. Sedan kan man möjligen tänka sig vissa avgifter som endast betalas av dem som tar en viss tjänst i anspråk. Har man ingen bil skall man naturligtvis inte bidra till underhållet av vägnätet och därför är det rimligt att man beskattar bilismen i förhållande till dess kostnader.

Men man bör inte ha någon bensinskatt av de skäl jag ovan anfört och om mina läsare tar en titt på föregående text angående etanolvansinnet ser ni vilka ekonomiska konsekvenser punktskatter kan ha. Det bästa vore om vägnätet vore avgiftsfinansierat och rent av i privat ägo.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?