torsdag, augusti 25, 2005

 

Kunglig krock

Ehuru jag är stark anhängare av monarkin som statsskick och definitivt anser att kungen skall vara strffrättsligt immun anser jag tvivelsutan att kungen borde ha förhörts och ombetts lämna alkoholprov i samband med den nu så omtalade kungliga krocken i Norrköping.

En person som är straffrättsligt immun kan och skall förstås förhöras i samband med att denne får anses ha gjort någonting som kan vara straffbart för icke-immuna personer.

Skillnaden består i att straffrättsligt immuna personer inte kan straffas för sin gärningar, utan hade det visat sig vara så att kungen exempelvis kört rattfull borde han istället ha ansetts böra abdikera och förlora sin straffrättsliga immunitet. Det är beklagligt att vårt nuvarande statsskick inte ger någon möjlighet att avsätta konungen under reglerade former.

Diplomater är också straffrättsligt immuna, men i vad mån de bryter mot svensk lag utvisas de i allmänhet. Det rimliga borde vara att kungen förhörts och ålagts lämna alkoholprov och hade det visat sig att kungen varit grovt vårdlös eller onykter borde han omedelbart ha abdikerat, eller om våra grundlagar känt denna möjlighet ha avsatts.

Att vara straffrättsligt immun betyder inte att man inte kan eller skall straffas för sina gärningar. Det betyder endast att man inte straffas på samma sätt som det stora flertalet.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?