onsdag, augusti 10, 2005

 

Stigande huspriser

Enligt vad som framgår av nyhetsflödet har småhuspriserna stigit kraftigt de senaste månaderna. Priserna är tydligt högre nu än för ett år sedan och under sommaren har prisstegringen accelererat.

Flera bolåneinstitut har redan höjt de fasta boräntorna. Mac Donald's höjde priset på en Big Mac med 10% 1 juni i år. Kronkursen har också försvagats de senaste månaderna, vilket tillsammans med stigande världsmarknadspriser på olja medfört kraftigt fördyrad bensin.

Allt detta sammantaget bevisar att inflationen i själva verket är väldigt hög. KPI-statistiken kan ibland ge en felaktig bild av den verkliga inflationen.

Men troligen kommer den ökande inflationen att synas i KPI-statistiken inom mindre än ett års tid, vilket kommer att tvinga Riksbanken att välja mellan förlorad trovärdighet och höjda räntor.

Samtidigt är det en illusion att tro att Riksbanken är "oberoende". Riksbankscheferna utses av politiker och har mycket bra betalt, varför de naturligtvis ser till att fatta de beslut politikerna vill se.

Att sedan dessa beslut leder till realekonomisk oreda, stigande räntor, minskande disponibla inkomster och missnöje hos befolkningen är en aspekt dessa politiker helt enkelt inte begriper. De tror att en "expansiv" penningpolitik skapar jobb och välstånd med stigande opinionssiffror som följd, men i själva verket är det precis tvärsom.

Hade man beslutat byta ut inflations målet till ett deflationsmål på 1% per år med en maximal avvikelse om en procentenhet och detta beslut fattats januari 1999 hade förmodligen socialdemokraterna haft egen majoritet sedan valet 2002. Räntorna hade varit bottenlåga och industrin gått på högvarv.

Då framstår det som dråpligt att regeringen försöker påverka Riksbanken att bedriva en expansiv penningpolitik.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?