fredag, september 30, 2005

 

Heikenstens avgång

Enligt uppgift skall riksbankschefen Lars Heikensten avgå från sin nuvarande tjänst som riksbankschef i mars månad nästa år.

Samtidigt tror Riksbankens egna bedömare att inflationen är på väg uppåt och dessutom är nästa val ett valår. Kanhända är det så att Heikensten i samtal med den store ledaren antytt att det finns ett behov av räntehöjningar, vilket måhända gjort den store ledaren förnärmad. Sedan kan det också vara så att Heikensten är allvarligt oroad över Sveriges makroekonomi och att han ser vart den huvudlösa penningpolitiken riskerar leda oss och att han därför med varm hand överlämnar de obekväma besluten åt andra.

Allt detta bevisar att en centralbank aldrig kan vara i egentlig mening oberoende, eftersom centralbankens arbetsgivare är politiker. Dessutom riskerar en stabil floatvaluta att bli kraftigt överväderad på den internationella valutamarknaden med den påföljden att den inhemska industrin slås ut.

Med guldmyntfot och free-banking kan man kombinera total isolation från den politiska sfären, exceptionellt låg inflation samt en låg och tillväxtvänlig real växelkurs plus att vi slipper försörja människor som anställts för att ruinera Sveriges makroekonomi.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?