lördag, oktober 22, 2005

 

3% inflation

Enligt mina beräkningar kommer den svenska inflationstakten under nästa år att gott och väl spränga 3%-vallen. Jag stöder min prognos på ungefär följande:

2003 kostade en Big Mac 30 kr.
2004 kostade en Big Mac 32 kr.

2005 kostade en Big Mac 30 kr. till och med maj månad.

Från juni 2005 har en Big Mac kostat 33 kr.

Om man ser vilken inflationstakt detta ger på årsbasis och räknar ut ett snitt för den bakåt löpande 12-månadersperioden skall man se att det första halvårets negativa inflationssiffror håller ned 12-månaderssnittet avsevärt, men under de första fem månaderna nästa år kommer dessa fina siffror att försvinna ur statistiken och dessutom ersättas med kraftigt positiva tal. Räknar man bara med ett oförändrat pris under de första fem månaderna 2006 kommer årstal på -7% att ersättas med årstal på +10%. Detta talar för en kraftig uppgång i inflationen under de fem första månaderna 2006.

Dessutom har den svenska kronans Big Mac-justerade växelkurs fallit dramatiskt den senaste tiden, eftersom det tyska Big Mac-priset höjts från 2,75€ till 2,95€. Alla svenska prishöjningar har föregåtts av ett snabbt fall i kronans Big Mac-justerade växelkurs, varför man rent av kan räkna med nya prishöjningar under 2006.

De första riktigt otäcka siffrorna kommer i februari nästa år och då lämnar Heikensten över till sin efterträdare. Kanske skall detta ses som att Heikensten ser vad som är å färde, men vill överlämna de obekväma besluten åt andra.

Ingen tvekan råder om att det enda som kan snygga upp inflationsstatistiken för 2006 är ett rejält fallande oljepris. Vi får se, men Riksbanken måste höja styrräntorna för att inte förlora all mödosamt förvärvad trovärdighet.

Och då kommer det att visa sig att den gode Heikensten byggt upp en finansiell bubbla och dessutom tjänat 125.000 kr. per månad på denna fosterlandsfientliga verksamhet.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?