tisdag, november 22, 2005

 

Systembolagets monopol

Nu har tydligen Systembolaget dragit igång någon typ av kampanj till förmån för det svenska detaljhandelsmonopolet rörande rusdrycker. Man pekar på att det är önskvärt ur ett flertal perspektiv att begränsa alkoholkonsumtionen och att ett effektivt sätt att åstadkomma detta är att hålla upp priserna och begränsa tillgängligheten. Syftet lär vara att det svenska förbudet mot privatimport där ett ombud ombesörjer transporten skall kunna upprätthållas.

Om vi svenskar inte skall få tillfälle att köpa hem de drycker vi vill per internet bortfaller en av de yttterst få konkreta fördelar svenska folket erhållit genom EU-medlemskapet. Lyckligtvis tror jag att Sverige kommer att förlora målet.

Samtidigt skulle jag vilja peka på att Systembolagets monopol inte fyller något syfte ens utifrån motivet att begränsa alkoholkonsumtionen. Det sägs ju att man måste begränsa tillgängligheten och hålla en hög prisnivå för att begränsa alkoholkonsumtionen. Systembolaget har emellertid aldrig haft något fullständigt monopol, eftersom krogar alltid kunnat få tillstånd att servera rusdrycker. Tillståndsgivningen är en kommunal angelägenhet och kommunerna har genom att begränsa antalet tillstånd och noggrant kontrollera att man följer de allmänna reglerna om att inte servera kragftigt berusade och minderåriga. Inte ens idag är detaljhandelsmonopolet helt "vattentätt", eftersom det rusdrycksklassade 3,5%-ölet faktiskt - under vissa omständigheter - får säljas i den reguljära handeln. Man kan vidare upprätthålla en hög prisnivå genom olika skatter och faktum är att flera andra EU-länder också har ganska höga alkoholskatter. Att Systembolaget har så höga priser beror faktiskt till inte ringa del på att Systembolaget har extremt höga marginaler och om alkoholdrycker kom ut i den allmänna handeln skulle det prisfall som skulle uppstå genom att marginalerna blev mindre kunna justeras med höjda skatter.

Det vill säga: Alla de effekter man säger sig eftersträva genom att till varje pris försvara Systembolagets monopolställning skulle kunna åstadkommas med andra medel, som dessutom redan används vid kommunal tillståndsgivning rörande utskänkning. Systembolagets monopol är endast en prestigefråga för socialdemokratin, eftersom Systembolaget uppfattas som något "socialdemokratiskt". Dessutom är det faktiskt så att Systembolaget understundom säljer varor på ett otillåtet sätt utan att Systembolaget blir av med tillståndet att bedriva handel med rusdrycker. Dessutom är det väldigt osannolikt att detta rapporteras till polisen, eftersom ju knappast någon nykterhetsivrare har ärende på Systembolaget. Vore rusdrycker tillgängliga på ICA och Konsum kan man vara nästan helt säker på att någon nykterhetsivrare skulle observera sådan förhållanden och omedelbart underrätta polisen i avsikt att tillse att köpmannen förlorade sitt tillstånd att sälja rusdrycker. Med tanke på vilken konkurrensfördel en köpman med tillstånd att bedriva handel med rusdrycker skulle i jämförelse med en utan sådant tillstånd kan man anta att köpmännen vore väldigt rädda om ett sådant tillstånd och vore mycket obenägna att sälja rusdrycker på ett otillåtet sätt.

Visserligen är det bra om "die dummen Schweden" får bedriva en politik som anstår dumskallar, men förr eller senare tror jag att vi kommer att kunna köpa öl, vin och sprit i den reguljära handeln. Ett första steg mot att en normalisering av handeln med rusdrycker torde vara att svenska alkoholskatter sänks ned till en nivå på en normal europeisk nivå och att svenskarna lär sig supa lika mycket som tyskar och fransmän. I så fall kan man inte längre påvisa någon konsumtionsdämpande verkan av det svenska alkoholmonopolet och dessutom kan det bli så att Systembolagets hutlösa påslag kommer att tvinga svenska staten att sänka alkoholskatterna till en nivå under vissa andra EU-länder för att priserna skall bli något så när konkurrenskraftiga. Visste ni att svenskt starköl minus svensk punktskatt och moms kostar mer att köpa än SAMMA öl transporterad och såld i tysk butik INKLUSIVE tysk punktskatt och moms? Ja, det är faktiskt sant.

Med fri import via internet och bevarat detaljhandelsmonopol kommer Sverige att bli tvingat till brutal skattedumping!

SKÅL!!!

Comments:
Har du tips på någon bra internetbutik som säljer alkohol? De ska kunna leverera till glesbyggd. Vore tacksam för svar. Bra artikel för övrigt.
 
Jag tror att det finns ett företag som heter alcoholum eller något liknande. Företaget säljer rusdrycker via internet, men pga. det oklara rättsläget avråder jag från köp via internet.
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?