måndag, januari 09, 2006

 

EU:s protektionism en gång till

Läs mer om EU:s protektionism på följande länk:

http://www.n24.se/dynamiskt/konsumentvaror/did_11498041.asp

Eli Heckscher lär en gång ha sagt att en sund näring inte behöver några skyddstullar och att en frisk inte behöver några.

Hur som helst lär vi svenskar få räkna med dyrare skor framöver. EU ser nämligen inte med blida ögon på den ökande importen av billiga skor från Kina och Vietnam.

Detta bevisar än en gång att Sverige aldrig borde ha anslutit sig till EU och att det bästa Sverige kunde göra vore att lämna EU. Om Sverige skulle lämna EU skulle Sverige själv bestämma vilka tullar vi skulle ha gentemot länder som står utanför allt europeiskt samarbete och att en omfattande avtalsreglerad ömsesidig tullfrihet skulle råda gentemot de länder som deltar i EES-samarbetet, dvs. EU-länderna plus Norge, Island och Liechtenstein.

Med andra ord skulle vår export inte lida någon skada alls och vår import från länder utanför Europa kunde vara helt fri. Det är också värt att påpeka att Sverige - innan vi blev medlemmar av EU - hade genomfört en mycket långtgående unilateral frihandel.

Den enda riktigt allvarliga inskränkningen av vår utrikeshandel var prisregleringen på spannmål, vilken lätt hade kunnat avvecklas mot ett visst inklomststöd till de producenter som drabbats. Då hör det också till saken att dessa producenter skadas allvarligt av arvsskatten och höga räntor och att arvsskatten slopats liksom att räntorna fallit under senare år.

Det är faktiskt så att det kanske största misstag Sverige någonsin gjort är att ha anslutit sig till EU. Dessutom är det inte bara så att vi skadas av EU:s protektionism, utan vi måste dessutom betala in ohyggliga belopp för att "inte hamna utanför".

Samtidigt vore det absolut bästa som kunde hända oss att vi hamnade utanför. Vågar man hoppas på att vi skall hamna utanför?

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?