onsdag, mars 29, 2006

 

EU:s senaste påhitt

Läs mer om EU:s senaste stolligheter på följande länk.

http://www.n24.se/dynamiskt/it_telekom/did_12236943.asp

Nu kan man fråga sig om det verkligen är meningsfullt att lämna EU och fortsätta tillhöra EES, då ju EU-reglerna i detta avseende, också omfattar EES-länderna.

Detta är emellertid inte riktigt sant, eftersom ett land som tillhör EES - utan att tillhöra EU -kan välja om man vill implementera ett EU-direktiv. Det finns vissa möjligheter från EU:s sida att genomföre repressalier gentemot ett EES-land som trilskas, men i Norges fall har man implementerat nästan alla EU-direktiv och i de fall detta inte gjorts har EU inte vidtagit några represalier. Observera också att WTO-rätten uppställer stora begränsningar ifråga om vilka repressalier EU kan vidta.

Igår kunde man läsa om att någon EU-kommissionär skall tvinga mobiltelefonoperatörer att sänka taxorna på utrikes mobiltelefonsmatal.

Jag tror inte man överdriver om man säger att EU är världens största hot mot tanken på en fri marknadsekonomi och det största hotet mot tanken på en fri marknadsekonomi är just EU:s ansträngningar att öka konkurrensen. Man tror sig öka konkurrensen genom att på olika sätt reglera företagens verksamhet, men all erfarenhet visar att en verkligt marknadsstörande kartell aldrig överlever särskilt länge och att vissa typer av karteller till och med kan gynna konsumenterna.

Någon lär träffande ha sagt att om två företag upprätthåller samma pris ser EU detta som ett bevis på kartellbildning och anledning till ingripande. Håller ett företag lägre pris än ett annat ägnar sig detta företag åt prisdumping och självfallet måste EU ingripa mot illojal konkurrens. Håller att tredje företag högre priser än sina konkurrenter ses detta som bevis på att företaget har en alltför dominant ställning och då måste EU självfallet också gripa in.

Comments:
Denne någon var C C v Weizsäcker som var min föreläsare i konkurrenspolitik vid Universität zu Köln.
 
Jo, jag vet och jag måste erkänna att jag "snodde" det hela från en text du skrivit på en eu-kritisk blogg kallad "Fritt Europa". Jag hoppas att du inte tar illa upp, men Weizäcker slår huvudet på spiken och dessutom är det humoristiskt.
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?