lördag, mars 25, 2006

 

Intressant från Lettland

Enligt uppgift från Normunds Grostins är numera endast c:a 27% av lettländarna för landets EU-medlemskap. I folkomröstningen 2003 var valdeltagandet c:a 60% av de röstberättigade och av dessa röstade c:a 2/3 för medlemskapet. Lågt räknat har alltså EU-anhängarna förlorat var fjärde övertygad anhängare. Ännu intressantare är att eftersom c:a 1/3 av dem som deltog i valet röstade emot medlemskapet och valdeltagandet uppgick till c:a 60% så röstade ungefär 20% av de röstberättigade emot medlemskapet.

Det råder ingen som helst tvekan om att missnöjet med EU-medlemskapet har vuxit sig betydligt starkare sedan man fått kännedom om vad detta verkligen innebär.

Låt mig nu beröra det allra mest intressanta:

Saken är den att om 10% av de röstberättigade skriver på en petition om folkomröstning är en sådan ett faktum och dessutom handlar det om en beslutande dito där det krävs att minst 50% av de röstberättigade deltar för att resultatet skall vara bindande.

Detta ger vid handen att om varannan av dem som röstade emot medlemskapet 2003 skriver på petitionen om folkomröstning är en sådan ett faktum. Med tanke på att besvikelsen är stor är utgången i en sådan folkomröstning inte på något sätt given. Det skulle till och med kunna sluta med ett lettiskt EU-utträde.

Detta är utomordentligt intressant och spännande.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?