torsdag, mars 23, 2006

 

Lär de sig aldrig?

Jag medger att det är utomordentligt svårt att begripa sig på vad som händer i Somalia. Därför uppställer min analys av läget i detta land inga anspråk på riktighet.

Jag noterar emellertid med bestörtning och sorg att den s.k. Transitional National Government uppbackad av utländska regeringar försöker etablera truppnärvaro i landet. Det vore en katastrof om de lyckades med detta.

TNG är enligt mitt förmenande ingenting annat än ett rövarband bland ett otal rövarband, men om ett rövarband backas upp av främmande regeringar är detta rövarband ett mycket farligt rövarband, inte bara därför att detta rövarband kan döda ett antal människor utan främst därför att ett stort och mäktigt rövarband förmår kullkasta terrorbalansen i det politiskt fragmenterade Somalia. I så fall riskerar man att kastas in i ett nytt inbördeskrig och då kommer också flyktingströmmar, hungersnöd, lemlästade människor och annat lidande som ett brev på posten.

Det bästa världen kan göra är faktiskt att låta bli att lägga sig i vad som händer i Somalia och låta somalierna göra upp sina inbördes konflikter på egen hand. Kanhända kommer detta att inkludera en och annan blodig uppgörelse, men som läget ser ut idag krävs utländsk intervention för att dessa smärre uppgörelser skall övergå i ett fullskaligt inbördeskrig.

En intressant följd av Somalias totala politiska sammanbrott och fragmentering är at landet utvecklats till en egenartad frihandelszon, där olika krigsherrar från inbördeskriget kommit att bli "de-factohärskare" på olika små områden och där ingen enskild krigsherre är stark nog att anse sig ha några realistiska utsikter att utan kännbara förluster "ackumulera" en annan krigsherres lilliputstat.

På så sätt har stabilitet och fred kunnat säkras och handeln lär blomstra i delar av landet. Låt bli Somalia och ni skall se att detta land kan utvecklas till ett fredligt och välmående land. Är det månne så att de regeringar som nu tycks vilja blanda sig i leken är rädda just för detta?

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?