måndag, april 10, 2006

 

Varför Riksbanken bör fortsätta höjningarna

Jag har vid ett antal tillfällen propagerat för att Riksbanken skall anamma en synnerligen enkel och lättbegriplig penningpolitisk norm.

Kostar en Big Mac 33 kr. eller mer skall styrräntorna höjas en kvarts procentenhet per sammanträde.

Kostar en Big Mac mindre än 33 kr. skall styrräntorna sänkas en kvarts procentenhet per sammanträde.

För tillfället kostar en Big Mac vanligtvis 33 kr. I Borås kostar den visserligen 34 kr. och i Göteborg 32 kr., men abslout vanligast är att en Big Mac kostar 33 kr. Så är fallet vid praktiskt taget alla McDonald's restauranger i Sverige.

Men kan man se andra skäl att bedriva denna typ av enkla, närmast minimalistiska penningpolitik?

Svaret är att om Riksbanken fortsätter att höja styrräntorna kommer detta att leda till att inflationsförväntningarna minskar och med dem kommer förväntningarna om höjda styrräntor att avta. Vilken följd får detta?

Jo, kronkursen kommer att rasa så snart förväntningarna om höjda styrräntor är borta ur prognoserna. Detta leder i sin tur till att inflationen på kort sikt stiger, liksom att sysselsättningen ökar. Det hela handlar helt enkelt om att den prisjusterade kronkursen faller.

Genom att på detta sätt bromsa kreditexpansionen och därmed stärka kronans långsiktiga jämviktslatitud och samtidigt bidra till ett ras i kronkursen kommer Riksbanken att lyckas slå två flugor i en smäll.

Sysselsättningen ökar och den egentliga inflationen bromsas också om en svagare krona kortsiktigt ger en något högre inflationstakt.

Jag påstår alltså att Riksbankens senaste räntehöjningar bidragit till att Sverige håller på att gå in i en våldsam högkonjunktur och att de senaste årens förment expansiva politik faktiskt bidragit till en minskande sysselsättning.

Under en flytande växelkurs kan nämligen penningpolitiken under vissa omständigheter framkalla raka motsatsen till vad som avsetts. Dessutom spelar kortsiktiga växelkursrörelser stor roll med avseende på inflationsutfallet på kort sikt.

Genom att monomant orientera penningpolitiken mot en Big Mac lyckas man få fram ett betydligt mer användbart index, som inte är alls så känsligt för växelkursrörelser.

Comments:
Complete Instruction with APK Download pictures thing is that it is readily available absolutely free. APK Install Below are some steps by which you could use whatsapp on Download APK home windows PC.



 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?