måndag, juni 12, 2006

 

EU är fantastiskt

Följande skriver Svenska Dagbladet om förhållandet mellan EU och Albanien.

"I gengäld ska EU samarbeta politiskt och ekonomiskt med Albanien och unionen håller fram möjligheten av ett frihandelsavtal inom tio år."

Trots att de allra flesta officiellt hyllar tanken på en fri handel är det ytterst få som har förstått vad Ricardos teori egentligen går ut på. Det handlar om att ett land som avskärmar sig från import får en lägre levnadsstandard än landet som är öppet för import allt annat lika. Kan en vara tillverkas till ett lägre pris i utlandet än inom landet är det nämligen en besparing att importera den.

Ett problem är emellertid att Ricardos teori utgår från fasta växelkurser, fria kapitalflöden, guldkonvertibilitet och en del annat som i allmänhet inte föreligger. Samtidigt menar jag att även om dessa förutsättningar ej föreligger är Ricardos teori inte rakt igenom värdelös. Det är faktiskt ur alla perspektiv galet att hindra importen från lågprisländer och de mycket få arbetstillfällen som kan räddas inom vår egen varuproduktion kommer att kompenseras mer än väl med minskande sysselsättning inom handeln. Varför blomstrar exempelvis Dubai? Jo, bland annat därför att man kan köpa vad som helst tullfritt där. Dessutom är handeln mycket mer personalintensiv än slimmad västeuropeisk industri varför en ökning av prisnivån i grossistledet förstör oändligt många mer arbetsplatser inom handeln än den räddar inom produktionen.

Låt oss emellertid för en liten stund anta att protektionisterna har rätt och att vi endast tillåter import därför att vi är hyggliga mot landet som får exportera och möjligen för att vår egen export ej skall drabbas av skyddstullar.

Då hör det till saken att Albanien har 3,2 miljoner invånare och att landet i ekonomiska termer bör betecknas som ett u-land. Landets förmåga att exportera är alltså synnerligen begränsad helt enkelt eftersom det produceras så litet i landet.

Detta betyder att varuutbudet inte skulle öka särskilt mycket inom EU givet att EU släppte importen från Albanien helt fri. Landet producerar inte särskilt mycket och därför gör det kanppast från eller till om importen tullbeläggs eller inte.

Samtidigt frågar man sig varför EU - från sitt eget imbecilla perspektiv om att import är farligt för den egna ekonomin men bra för landet som får exportera - inte omedelbart släpper importen från det fattiga Albanien helt fri. Albanerna är ju fattiga och då tycker man att det rika EU borde vara lite hyggligt och släppa in lite farlig import från det fattiga Albanien så att albanerna blir lite rikare och vi lite fattigare. Att man blir fattig av import är ju ett protektionistiskt mantra, men jag tycker att om EU-byråkraterna är intellektuellt retarderade borde de åtminstone kunna vara lite hyggliga mot de stackars albanerna.

Det är alltså inte bara så att EU-byråkraterna ägnar sig åt att underminera den europeiska ekonomin på grund av felaktiga teoretiska premisser. De är dessutom elaka mot fattiga albaner.

Comments:
Fan, du verkar ju vettig. Detta med att anordna Somalia-resor låter väldigt intressant.
 
Var pluggar du juridik?
 
Jag läser juridik i Göteborg och gissar att jag nu föll i aktning hos dig.
 
Juridikstudenter är ju ett jävla gäng drägg och idioter. Har ingen stor koll på de olika universiteten, men Lund anses nog ligga på topp (tillsammans med Uppsala).

//Lundensis, juridikstuderande
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?