torsdag, juni 15, 2006

 

Vansinne

Om man har följt händelseutvecklingen i Somalia det senaste halvåret får man ungefär följande intryck.

Av någon anledning började några krigsherrar bråka med islamister som kontrollerade delar av norra Mogadishu. Det sägs att krigsherrarna fått pengar från Uncle Sam och denna upgift har ej dementerats från amerikanskt håll.

Sedan utbröt ett smärre inbördeskrig i Mogadishu som slutade med att islamisterna fick kontroll över hela Mogadishu, trots att de inte hade något externt stöd.

Krigsherrarna flydde till en stad som heter Jowhar (eller något liknande) och sedan kom islamisterna efter och varthän krigsherrarna nu stuckit är ingen utom de själva som säkert vet. Vid det här laget tycks emellertid Uncle Sam ha gett upp allt hopp om att kunna styra Somalia via dessa ombud.

Idag finns det nämligen rapporter om att tre flygplanslaster med vapen har nått staden Baidoa som kontrolleras av den av FN erkända somaliska regeringen. Denna så kallade regering har emellertid inte verklig kontroll över något annat än just staden Baidoa. Det mest sannolika är att USA bytt partner i kampen mot islamisterna och nu börjat understödja regeringen i Baidoa.

Läs mer på följande länk.

http://www.shabellenews.com/news/ne1134.htm

Jag är helt säker på att regeringen i Baidoa kommer att få präktigt på nöten så snart det blir strider som den inte vågat eller kunnat initiera utan amerikanskt stöd. Slutresultatet av amerikansk utrikespolitik kommer alltså att bli att islamisterna kommer att få kontroll över hela Somalia och att ett antal människor kommer att bli dödade eller lemlästade på vägen dithän.

Ett annat sannolikt resultat är att många somalier vill ha hämnd på amerikanska medborgare och att detta kommer att medföra ett ökat terroristhot.

Det bästa USA kunde göra vore naturligtvis att strunta i Somalia. Det sägs att USA utfärdat enorma belöningar till dem som kunnat bidra till gripandet av terrorister i Somalia. Detta har emellertid misslyckats. Då frågar man sig om det verkligen finns några terrorister i Somalia och vad den amerikanska underrättelsetjänsten egentligen vet, men framför allt vad USA:s verkliga syften med verksamheten i Somalia är.

Den enda trösten är att det verkar som om USA misslyckas i sina strävanden samtidigt som det är oerhört tragiskt och upprörande att helt oskyldiga människor blir lidande. Med tanke på att det sägs att de flesta vuxna somaliska män är beväpnade skulle det förmodligen krävas en giganstisk militär operation för att få kontroll över Somalia. I nuläget är USA upptaget med Irak och med tanke på att detta problem tycks hålla på att växa amerikanerna över huvudet verkar det osannolikt att man skulle ge sig in i Somalia.

Det enda avgörande är att stridigheterna upphör och så snart detta skett kommer det förmodligen att visa sig att olika sharia-domstolar gör olika tolkningar av sharia och att dessutom dessa domstolar skall göra sig gällande i ett land där befolkningen är beväpnad. Detta torde betyda att risken för ett verkligt repressivt islamiskt styre är begränsad.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?