lördag, augusti 26, 2006

 

Mrs. Thatchers andlige faderJag anser att det är strängt taget fel att anse att Mrs. Thatcher är en liberal politiker. Mrs. Thatcher är och var typiskt brittisk och Storbritannien är och förblir den klassiska liberalismens moderland. En reaktionär engelsman är helt enkelt en liberal reaktionär och en brittisk labourman är en liberal socialist.

Det är detta som gör allt brittiskt tilltalande för liberaler. Storbritannien behärskades så till den grad av den klassiska liberalismen att detta formade nationalkaraktären och hur genuint illa man än kan tycka om rasisten, militaristen, ulsterunionisten och imperieanhängaren Enoch Powell skulle jag vilja rekommendera er att lyssna till några tal som Enoch Powell skall ha hållit 1976.

Visst var Powell i många stycken rent av avskyvärd, men när man hör Enoch Powell tala hör man också en klassisk liberal tala. Dessutom är Powell utomordentligt historiskt intressant, eftersom Mrs. Thatchers politiska uppfattningar i alla avseenden är fullständigt beroende av Powells uppfattningar. Tyckte Powell en viss sak, tyckte Mrs. Thatcher stort sett exakt samma sak, men i en mera måttfull och rumsren version.

Thatcherism är Powellism light. Och oavsett vad man än tycker om Powell; maken till talare får man leta efter. Talet är sakligt, språkligt och i alla avseenden briljant. Lyssna och njut:

http://www.sterlingtimes.co.uk/enoch_test.htm


Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?