fredag, september 15, 2006

 

Göran Persson återtar ledningen


Enligt den allra färskaste sifo-undersökningen ligger den borgerliga alliansen i ett knappt underläge. Läs mer på följande länk.

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_13673623.asp

Det verkar nu ganska uppenbart att ställningen mellan "det regerande blocket" och den borgerliga så kallade alliansen är mycket jämn, men redan nu har "det regerande blocket" ett litet övertag och då skall man komma ihåg att socialdemokraterna brukar få betydligt mer än de sista opinionsundersökningarna innan valet indikerar att de kommer att få.

Helt uppenbart spelar Sverigedemokraterna en nyckelroll i årets val. Kommer de in i riksdagen vågar man vara helt säker på att ingetdera av de två blocken kommer upp i 175 mandat och det verkar också vara så att Sverigedemokraterna "knycker" sina väljare från Socialdemokraterna.

Jag har framför mig här resultatet från gårdagens skolval på Sundlergymnasiet i Vårgårda och i detta val ser man att de borgerliga partierna skrapat ihop ungefär eller drygt lika stor andel av väljarna som man lyckades med i förra valet, men att "det regerande blocket" tappat stort och att gruppen övriga gjort ett stort steg framåt. Bland övriga finns piratpartiet, men framför allt Sverigedemokraterna.

Man kan visserligen inte utesluta att alla partier tappar till Sverigedemokraterna, men att de borgerliga lyckas kompensera denna förlust genom att ta väljare från Socialdemokraterna, men det verkar rimligt att anta att de borgerliga partierna byter väljare sig emellan samtidigt som Socialdemokraterna tappar till Sverigedemokraterna.

För att Göran Perssons ekvation skall gå ihop krävs förmodligen att Sverigedemokraterna skall stanna runt 2%, för att Reinfeldts ekvation skall gå ihop krävs att Sverigedemokraterna stannar någonstans över 3% men under 4% och om Sverigedemokraterna klarar 4%-spärren utbryter politiskt kaos.

Skolvalet indikerar att Sverigedemokraterna befinner sig i påtaglig medvind och detta talar mot Socialdemokraternas möjligheter att bekvämt kunna bilda ny regering efter valet. Reinfeldt får stilla hoppas att Sverigedemokraterna stannar strax under 4% för att inte också hans drömmar om regeringsmakten skall krossas.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?