fredag, december 22, 2006
Ja till EFTA!
Efter att ha närmre tänkt i genom frågan vad som kan och bör göras för att långsiktigt närma sig målsättningen om ett Sverige som befriats från Bryssel-tyrannien har jag kommit fram till följande slutsatser.
- Att endast vara motståndare till EU-medlemskapet framstår som alltför negativt. Därför skall man snarare säga att man är för medlemskap i EFTA och EES än att säga att man är emot medlemskapet.
- Man måste noggrant gå igenom de rättsliga aspekterna av att lämna EU. Det mest intressanta i detta sammanhang är frågan om Sveriges medlemskap i EES rubbas av ett EU-utträde. Man bör också ärligt tala om att utträde är förenat med vissa ytterst marginella nackdelar, men att dessa skall vägas mot stora fördelar.
- Man måste noggrant gå igenom de ekonomiska följderna av ett svenskt EU-utträde för jordbruket, eftersom det är framför allt jordbruket som berörs ekonomiskt av ett EU-utträde. Här måste man också presentera en plan som visar hur man vill parera de ekonomiska följderna för svenskt jordbruk.
- Man skall absolut inte ställa i val till Europaparlamentet om man är emot EU-medlemskapet. Det är bättre att mana till bojkott av detta spektakel.
- Man skall inte gå ut med någon partibildning förrän man har en tillräckligt stark organisation för att kunna genomföra ett val och det följer av det tidigare sagda att man endast bör ställa upp i riksdagsvalen. Man skall också dessförinnan ha utarbetat ett trovärdigt program med en plan för hur utträdet skall genomföras. Redan ett valresultat strax över en procent är en stor framgång av det skälet att det kan vara mycket kännbart att förlora en procent, vilket i sin tur tvingar det parti som skadas att ta hänsyn till denna opinion. Skulle man exempelvis kunna nå dithän att utträdesförespråkare kunde väljas in i riksdagen för moderaterna eller socialdemokraterna hade man nått en enorm framgång.
- Partiet skall ha stor bredd och rymma socialdemokrater, liberaler, centerpartister, kristdemokrater och konservativa. Partiets gemensamma plattform skall vara minimal och det skall göras klart i partiets stadgar att partiet skall upplösas så snart Sverige lämnat EU. Det är samtidigt viktigt att hålla avgrundsvänstern borta. Ett sätt att åstadkomma detta är att vara tydligt för fortsatt medlemskap i EES. Man bör också av såväl sakliga som taktiska skäl vara noggrann med att hålla rasister borta från partiet.
- Partiet måste ha några kända personer bakom sig och somliga av dem får gärna vara personer som sade ja till medlemskapet 1994, men sedan ändrat sig. Det vore mycket bra om partiet kunde få stöd av personer med näringslivserfarenhet av det skälet att de flesta svenskar som med tvekan säger ja till medlemskapet gör detta på grund av rädsla för de följder man tror att ett utträde skulle få för svenskt näringsliv. Kan man övertyga denna skara om fördelarna med ett utträde är saken klar.