onsdag, januari 03, 2007

 

Går det att tämja den "somaliska tigern"?

För några dagar sedan lyckades den så kallade Transitional Federal Government i Somalia med hjälp av etiopisk trupp disintegrera den islamistmilis som behärskat Somalia sedan ett halvår tillbaka. Nästa steg i strategin var att ge befolkningen tre dagar på sig att frivilligt överlämna sina vapen till regeringen. Efter att de tre dagarna gått till ända skall befolkningen avväpnas med hjälp av militär personal. I morgon är den sista dagen och enligt en källa har hitintills "hela" 11 stycken AK 47 lämnats in till en statlig vapendepå! Folk litar inte på den tillträdande regeringen och redan nu har en livlig kommers med vapen brutit ut i Somalia. Läs mer på följande länk.

http://somalinet.com/news/world/Somalia/6412

Man ställer sig verkligen frågan om det överhuvudtaget är möjligt att tämja ett land där stora delar av befolkningen bär åtminstone pistol och inte sällan maskingevär. Min gissning är att det krävs ett stort folkligt stöd och att ingen skall behöva känna att han/hon blir värnlös därför att han/hon lämnar i från sig sitt/sina vapen före någon annan. Detta är givetvis svårt av det enkla skälet att ingen vettig människa vill vara obeväpnad i ett samhälle där de flesta har tillgång till vapen. En annan möjlighet är då att med tvång avväpna befolkningen, men detta kräver troligen en massiv truppinsats under ett samlat och välorganiserat kommando.

Samtidigt är det faktiskt bra att Somalia slipper att få någon korrumperad stat. Om inte den somaliska befolkningen vore beväpnad vore den faktiskt helt värnlös mot eventuella övergrepp från den så kallade regeringen. Jag gissar att detta kaos kommer att fortsätta och att den så kallade regeringen kommer att vara fullständigt chanslös den dag Etiopien åter lämnar Somalia och att ett försök att avväpna befolkningen kommer att sluta i inbördeskrig.

Det bästa är att låta folk ha sina puffror i fred.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?