torsdag, juni 28, 2007

 

Tre möjliga utgångar

Enligt Svenska Dagbladet har skattemyndigheterna krävt 6000 svenskar på alkoholskatter för varor beställda i så kallade nätbutiker. Läs mer på följande länk.

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_15978328.asp

Enligt vad jag tycker verkar rimligt finns det tre möjliga utgångar för svenska statens framtida möjligheter att beskatta alkohol. En av dessa är emellertid mindre sannolik.

Den första möjligheten är att det visar sig att den dom svenska myndigheter hänvisar till - när man menar att skattskyldighet i Sverige föreligger - endast är tillämplig i de fall varornas transportör har säte i samma medlemsland som köparen. Så står det faktiskt i domen och i så fall behöver man bara se till att transportören inte har sitt säte i Sverige för att slippa undan svensk alkoholbeskattning.

Den andra möjligheten är att skattskyldigheten i Sverige kommer att visa sig ovillkorlig, men att varorna ej skall beskattas i ursprungslandet. Detta vore en stor vinst för svenska konsumenter, eftersom en starkt bidragande anledning till de höga svenska priserna är Systembolagets höga marginaler. Med svenska skatter och normala handelspåslag skulle priserna troligen ligga cirka 20% under Systembolagets och då hör det till saken att varorna levereras i hemmet. Detta är förmodligen särskilt lockande i glesbygd.

Den tredje möjligheten är att det visar sig att man är skyldig att erlägga punktskatt i såväl försäljningslandet som Sverige. Detta verkar emellertid osannolikt med tanke på de regler som gäller i de fall man köper bilar och motorcyklar i annat EU-land. Antingen betalar man svensk moms eller också betalar man moms i försäljningslandet. Under inga omständigheter betalar man moms i två medlemsstater. Svensk moms betalar man om man köper en ny bil i annat EU-land för att sedan ta med den till Sverige och i de fall man köper en begagnad bil i annat EU-land har man rätt att ta in bilen till Sverige utan att betala svensk moms. Moms har ju redan erlagts.

Det verkar uppenbart orimligt att på en och samma vara tvingas betala punktskatter och moms i två medlemsstater. Inom några år kommer det troligen att klarna var skatten skall erläggas och jag har mycket svårt att tänka mig att det kommer att bli så att skatt skall erläggas i två medlemsstater. Även om det visar sig att skatt ovillkorligen skall erläggas i Sverige kommer detta, givet att skatt ej skall erläggas i säljarlandet, att betyda radikalt lägre priser samt att svenska staten inte kan påverka Systembolagets konkurrenskraft med hjälp av lägre skatter.

Comments:
Ursäkta, har Systembolaget höga marginaler? Vad har du för källa för det påståendet? Såvitt jag vet så är det ett fast påslag för emballage och sedan ett fast påslag per produkt.

Det gör förvisso att procentuellt så är påslaget högre för t ex billigt vin än dyrt vin, men det som gör Systembolagets produkter dyra är inte påslaget utan skatterna.
 
Jag läste för en tid sedan om en svensk köpman med firma i Tyskland. han sade att han skulle kunna sälja till 20% lägre priser än Systembolaget, trots svensk skatt, givet att han slipper betala tyska skatter. Då inkluderas transport till Sverige.

Detta tyder på att Systembolaget har väldigt höga påslag.

Sedan kan det vara så att köpmannen ifråga tänkt sig att endast erbjuda enklare och populära märken. Kanske kan detta leda till att Systembolaget tvingas sänka påslagen på billigare sorter.

Vi får se, men oavsett om skattskyldigheten i Sverige är ovillkorlig eller villkorlig krävs endast att inte skatt skall utgå i såväl försäljningslandet som i Sverige för att den i och för sig tillåtna försäljningen skall få stora följder för Systembolaget.

Jag tycker att det verkar troligt att Systembolaget kommer att försvinna.
 
Visst, det skulle gå att sälja billigare än bolaget, med en enmansfirma som skickar paket från en källarlokal.

På Systembolaget betalar jag för ett utmärkt sortiment, möjligheten att beställa i princip vilka varor jag vill till utlämningsstället vid min sommarstuga, kunnig personal och bra tips om mat och dryck.

Jag tror definitivt att Systembolaget kommer att vara kvar, det är antagligen en av de bästa alkoholhandlarna i världen, sett till kvalitet och utbud.
 
Man kan fråga sig varför ett så fantastiskt företag som Systembolaget skall behöva skyddas från konkurrens.

Jag anser att talet om det breda sortimentet är sakligt sett felaktigt. Försök gärna med att försöka köpa tyska rödviner på Systembolaget!

Dessutom, i vad mån Systembolaget tillhandahåller ett bredare sortiment än LIDL skulle göra, betyder ju detta att normalkonsumenten som är fullständigt ointresserad av balanserad strävhet och liknande tvingas subventionera vinsnobberiet.

Systembolaget fyller ingen funktion.
 
Hi, Added a new value add to my blog this weekend - a news widget from www.widgetmate.com. I always wanted to show latest news for my keywords in my sidebar. It was very easy with this widget. Just a small copy paste and it was done. Great indeed.
 
Systemets prissättningsmodell hittar man här:
http://www.systembolaget.se/NR/rdonlyres/67DF9CD0-2E1E-4BD6-8F02-A591AE333A3C/0/modell_for_prisberakning.pdf

Resultatet blir att dyra produkter blir förhållandevis billiga på bolaget och tvärtom.
 
Dettta tycks bekräfta bilden att Systembolagets priser på sådant som dricks av Svensson är hutlösa, medan Vinsnobben kommer förhållandevis billigt undan.
 
skönt att det finns fler som verkligen läst domarna
 
Tack vare systembolaget skall det bli ett helt projekt att köpa några burkar öl. Det är ofattbart att folk accepterar detta!
Om man kommer underfund med att man behöver öl blir det första steget att slå på datorn och kontrollera närmaste systembolags öppettider. Sen ska man stå och vänta på bussen, och sen sitta på bussen i minst en kvart med skrikande ungar. Sen ska man gå från hållplatsen till systemet. Sen ska man trängas bland massa folk och sen stå och vänta i en 20 meter lång kö. Sen hela hemresan. Det är en operation som tar minst en och en halv timma. Och dessutom är det okristligt dyrt om man jämför med priserna utomlands. Utomlands kan man köpa alkohol överallt, som det ska vara. En sen kväll utomlands hamnade jag i akut behov av vin på grund av att jag var bortbjuden och inte ville anlända tomhänt då detta skulle strida mot vanlig hyfs. Klockan var halv tolv på kvällen. Jag fick syn på en pannkaksförsäljare och frågade om han sålde vin och han svarade "självklart". Jag köpte en flaska vin (billigare än på systemet och av relativt god kvalitet). Operationen tog drygt 10 sekunder.
Det är dags att folk i detta land börjar protestera mot det de inte gillar.Ingen protesterar på systemet. Alla verkar tycka att det är helt normalt. Men jag tycker det känns som om man bodde i ett kommunistiskt land varje gång man skall till systemet. Hela detta krångliga system beror på att staten vill skydda klantskallarna som de tror skulle bli alkoholister om man sålde alkohol till rimliga priser överallt... Men alkoholister bryr sig inte om priset, de lägger alla sina pengar på alkohol oavsett vad det kostar. De enda som dricker mindre på grund av att priserna höjs är de som inte är alkoholister. Och de ska lida på grund av klantskallarna. Sverige är en klantskallokrati! Eller vad anser upphovsmannen till denna blogg?
 
En sak till jag glömde. Om alla systemkontor skulle vara stängda överallt i stan kan jag inte köpa alkohol ALLS. Jag blir tvungen att köpa av vänner. Däremot kan jag köpa Mc Donald´s hamburgare överallt dygnet runt. Man har druckit alkohol i europa i årtusenden,medan mc donald´s inte riktigt är en lika gammal företeelse. Alkohol hör till den europeiska kulturen, det är en del av vårt kulturarv, det ska kunna köpas överallt. Mc donald´s däremot är inte ens mat, det har inget med vår kultur att göra. Låt istället amerikanarna äta sin mc donald´s "mat" och bli ännu fetare. Det är förresten konstigt att amerikanarna ofta är mycket negativt inställda till både alkohol och tobak på grund av riskerna för hälsan men däremot tror att det är helt ok för hälsan att väga tre gånger så mycket som man egentligen borde.
Tack för mig
 
Jag bodde tre år i Tyskland och en sak som slog mig när jag såg en Systembutik i Sverige var hur slående den gav en DDR-känsla. Jag bodde i Västtyskland och besökte DDR vid ett tillfälle innan murens fall.

Man kände sig som en undersåte istället för som en kund och det hela gjorde inte intryck av butik utan myndighet regerad av tvångsmässiga människor med kontrollbehov.

Dessutom är butikerna försedda med galler därför att dessa livsfarliga varor tänktes vara så ytterligt stöldbegärliga att de måste vaktas av speciella poliser.

Nu försöker man tona ned på detta med självbetjäning och liknande, men i mina ögon blir förmyndarstaten bara ännu äckligare när den försöker spela "mysig".

Att kunna köpa öl, vin och sprit i sin matbutik borde anses vara en fundamental mänsklig rättighet och som föregående talare riktigt påpekar är alkoholdrickande en del av vårt kulturarv.

Sverige är ett underbart land, men samtidigt är draget av förmyndarsamhälle genuint obehagligt.
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?