söndag, juli 22, 2007

 

Ockupanter eller befriare?

Enligt Svenska Dagbladet står det nu helt klart att en av de två tyskar som kidnappats i Afghanistan är död. Läs mer på följande länk.

http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_16313154.asp

Givetvis är det alltid tragiskt när en människa dödas, men jag menar att man måste sätta denna händelse i sitt rätta perspektiv. Ur de afghanska talibanernas perspektiv har en ockupant dödats och de allra flesta människor accepterar att utländska ockupanter får eller rent av skall dödas om inte ockupationsmakten ger sig av självmant.

Man kan givetvis invända att de afghanska talibanerna försöker påtvinga afghanerna ett otidsenligt styrelseskick och att de därför måste störtas. Då invänder jag att om humanismen vore den verkliga drivkraften bakom de militära operationerna i Afghanistan kunde man med lätthet uppnå de humanitära målen genom att bevilja alla afghaner som så önskade asyl.

Sammanfattningsvis anser jag att utländska soldater inte har i Afghanistan att göra och att de som frivilligt begett sig dit och gjort detta i vetskapen att de kan komma att dödas har sig själva att skylla. Att döda eller dödas tillhör krigets spelregler precis som tacklingar är ett normalt inslag i ishockeyn. Talibanerna ser de utländska trupperna som ockupanter och även om jag inte delar talibanernas syn på hur samhället skall styras, är jag inte säker på att ståndpunkten är folkrättsligt oberättigad. Och återigen vill jag understryka att jag anser att Sverige borde bevilja alla afghaner villkorslös asyl.

Förhoppningsvis kan ett antal likkistor flugna till västeuropa få fler att inse att vi omedelbart borde sluta upp med att blanda oss i saker som vi inte har med att göra. Att vilja undvika konflikter enbart av det skälet att man vill undvika att landsmän dödas är en utmärkt anledning att avsluta ett militärt företag. Krig handlar om att förorsaka sin motståndare "kostnader" som får motståndaren att vika sig inför de målsättningar man vill uppnå.

Comments:
Trist åsikt, "vi ska inte lägga oss i"
Sverige och Europa ser ut som det gör för att vi lägger oss i. Talibanernas åsikter och handlande är totalt fel och bygger på våldsammast regerar. Befolkningen i Afganistan Lider under utlänningars anfall. Pakistanier eller Araber.
Att släppa in alla som behöver i Sverige, är naivt. Vi är bara 9 miljoner, och den delen som jobbar ska bära en allt större del som inte kan eller vill.
Jänkarna gjorde en missbedömning att gå in i Afganistan, men att lämna nu vore att lämna den vanliga befolkningen i sticket.
Att unga kristna missionärer är så korkade att de beger sig till Afganistan är bara att beklaga.
 
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
 
Dom kristna är där för att tala om fred, är det korkat?
 
Jag håller med om att det är ett problem att svenska staten åtar sig att försörja dem som beviljas asyl.

Om svenska staten inte åtog sig att försörja dem som beviljades asyl skulle situationen vara en en annan.
 
Åh fan, vad intelligent argument. Jag ska gå ut och döda lite invandrare med argumentet "det är ok, dom ockuperar sverige". Låter som gammal klassisk rasism oavsett om det är en hatisk kvinnomisshandlande taliban. Du är en människohatare men någon måtta får det ändå vara.
 
Talibaner är ohyra liksom övriga fundamentalistiska islamister. Korståg och inkvisition är historiska avtryck i den västerländska världen som är fullt jämförbara. Dylika rörelser måste kväsas och utrotas. Jag tror personligen inte det går att omvända en taliban till rationellt och logiskt tänkande utan att först ha ihjäl personen ifråga. Kanske han då reinkarneras som en fredlig ekorre eller nåt. Nato och övriga styrkor måste intensifiera kriget inte trappa ner. När den sista talibanen faller finns det hopp.
 
Jag medger att mitt resonemang blir ganska dumt under förutsättning att det är civila som dödas.

Jag anser verkligen inte att man har rätt att döda invandrare, men om Sverige vore ockuperat av främmande makt har vi svenskar rätt att vidta de åtgärder som krävs.

Vad gäller korstågsargumentet menar jag att västs intervention i Afghanistan kan liknas vid ett slags korståg.
 
Först: vi har inte ansvar endast för oss själva, utan också för våra medmänniskor.

I övrigt är det en konstig idé att likställa en avrättning med att dö i strid. Avrättningar av krigsfångar är nämligen, mig veterligen, förbjudna - liksom gisslantagande i övrigt.

Sen beror ju det mesta på huruvida man tror att rätt och fel existerar. Jag tror det. Jag tror att en statsmakt och ett tankesätt i stil med talibanernas måste bekämpas. Jag tycker att det är vårt ansvar att göra detta. Jag anser rentav att något annat vore ren grymhet.

Först då kan vi ge flyende afghaner något bättre än asyl i ett svinkallt land som lider av brist på arabiska kvinnor, orientaliska teer och annat som hör deras kultur till: ett eget, fredligt land som vill invånarnas bästa och som inte understöder flygplanskapningar och överraskande rivningar av skyskrapor innehållande människor.

Dies Irae - allt gott,
Andreas
 
Visst är Sverige svinkallt, men vi har bra värmepannor i det här landet. Dessutom finns det säkerligen möjligheter att odla främmande kulturer i någon förort till någon av våra större städer. Problemet är att vi har en svag arbetsmarknad och inte att vi har för många invandrare.

Hallunda verkar mera orientaliskt än svenskt och där kan människor med främmande kulturer odla sina särdrag.

Jag tror också på ett objektivt rätt och fel, men jag anser att svenska staten är en organisation avsedd endast för det svenska territoriet.
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?