onsdag, september 19, 2007

 

MAX hamburgerrestauranger expanderar utomlands


Enligt Dagens Nyheter inleder nu MAX hamburgerrestauranger en internationell satsning. Företaget avser etablera sig i bland annat Norge, Danmark och Dubai. Läs mer på följande länk.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=694297
Jag tycker att detta skall bli mycket intressant. Det mest intressanta skall bli hur mycket MAX hamburgare kommer att kosta i förhållande till McDonald's när man etablerar sig utomlands. Då menar jag givetvis inte hur mycket de kommer att kosta i jämförelse med McDonald's i Sverige, utan hur mycket de kommer att kosta i de länder där man etablerar sig i förhållande till McDonald's på plats.
Generellt sett håller MAX högre priser än McDonald's i Sverige och jag misstänker att man genom att räkna ut prisförhållandet mellan MAX standardhamburgare BIG! och McDonald's Big Mac i Sverige, kommer att kunna räkna ut priserna andra länder. Det vill säga; kostar en svensktillverkad BIG! 15% mer än en svensktillverkad Big Mac så kommer en norsktillverkad BIG! att kosta 15% mer än en norsktillverkad Big Mac. Så lär exempelvis IKEA:s så kallade köttbullemeny kosta nästan exakt lika mycket över hela jorden om man använder det lokala priset på en Big Mac som referens.
Idag kostar MAX Big Mac-alternativ BIG! 38 kr. och en Big Mac 33 kr. MAX alternativ är alltså cirka 15% dyrare än en Big Mac. Vem som har godast mat överlåter jag till mina läsares bedömning.

Comments:
För ett par år sedan var det en fd MAX anställd som öppnade en MAX restaurang i Iran. Fast han var tvungen att ändra namnet eftersom han inte hade rätt till det namnet.
 
För många år sedan tvistade MAX och McDoanld's med varandra. MAX kallade nämligen sitt Big Mac-alternativ Big Max och detta gillades ej av McDonald's, som fick rätt.

Sedan dess heter deras Big Mac-alternativ "BIG!".

Jag tycker att snarlika namn skall tillåtas, men tycker inte att det är orimligt att identiska namn ej skall få användas. Allmänheten har ju ett intresse av att få veta vem som står bakom verksamheten.

Således tycker jag att namnet Big Max borde ha fått användas av MAX hamburgerrestauranger. Hamburgaren liknar ju Big Mac och är tänkt som ett alternativ till marknadsledaren Big Mac och mamnet är inte identiskt; dvs. kunderna ges upplysning om att detta är en Big Mac-liknande produkt avsedd som alternativ till Big Mac, men det är ingen Big Mac.

En annan poäng med varumärkesskydd är att ett namn skadas av dåliga produkter och att exempelvis inte ett visst företag varken skall bli lidande eller dra nytta av att en annat företag säljer identiska produkter med identiskt namn.

Om vem som helst fick öppna McDonald's-restauranger och ha identsikt sortiment och identiska namn och beteckningar, men gjorde detta illa skulle McDonald's kunna bli lidande för detta.

Å andra sidan skulle man kunna tänka sig att detta löstes å så sätt att olika företag exempelvis på sina hemsidor upplyste om vilka restauranger som hade "officiell sanktion" och vilka som inte hade det. Nästa problem blir emellertid att veta vilken hemsida som är den "officiella".

Oavsett hur man löser problemet tror jag att ett samhälle kan existera ganska bra med eller utan varumärkesrätt.
 
Jag förstår inte hur folk kan äta på Max. Må vara sant att jag inte gillar typisk snabbmat men Max är bland det värsta som finns. Jag tyckte det smakade diskvatten...

Pommes smakade diskvatten, hamburgaren smakade diskvatten. Först trodde jag det var nåt fel på dem så jag lät en polare smaka och han påstod att det smakade helt ok och som vanligt.

Aja, hoppas araberna gillar diskvatten.
 
Jag avslöjar ingenting om vilka snabbmatsrestauranger jag föredrar.

Jag studerar fenomenet därför att man kan lära sig mycket om ekonomi genom att studera snabbmatsindustrin.

Och det händer att jag äter på såväl McDonald's, Burger King som mAx Hamburgerrestauranger.

Jag skule gärna öppna en egen kedja som skulle erbjuda svensk husmanskost som snabbmat. Vad sägs om kroppkakor som snabbmat?

Jag är galen i kroppkakor och framförallt pitepalt. Max kunde förstärka sin "svenska" profil med hjälp av gott "äkta" potatismos. Detta vore unikt för mAx.
 
Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?