söndag, september 16, 2007

 

Som vanligt

Enligt SIFO:s septemberbarometer fördelar sig väljarsympatierna enligt följande.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet får tillsammans 47,4%.

Allianspartierna och miljöpartiet får tillsammans 47,8%.

Visserligen tangerar nu alliansen farlig gräns där de tillsammans med miljöpartiet blir mindre än socialdemokraterna och vänsterpartiet tillsammans, men trots att de borgerliga partierna höjer skatter förmår inte socialdemokraterna och vänsterpartiet att bli större än de borgerliga partierna och miljöpartiet tillsammans.

Om Fredrik Reinfeldt utnyttjar detta läge smart efter valet 2010, kan han framtvinga en majoritetsregering innehållande vänsterpartiet och sedan bekvämt vinna valet 2014. Men givetvis bör moderaterna akta sig noga för skattehöjningar och andra impopulära åtgärder. Vad som absolut inte får ske är nämligen att socialdemokraterna och vänsterpartiet tillsammans blir större än de övriga riksdagspartierna. Att höja priset på snus och bensin är politiskt självmord. Kan ingen berätta det för Fredrik Reinfeldt?

Att tro att allianspartierna 2010 skall kunna återupprepa bragden att kunna bilda en majoritetsregering utan miljöpartiets stöd är fullständigt orealistiskt, men det krävs inte så värst mycket för att 2010 kunna framtvinga en majoritetsregering innehållande vänsterpartiet och därmed en borgerlig promenadseger 2014.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?